Folytatódik a védekezés2021. január 11. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9980_0_300.jpgMár több mint hetvenezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, holnap pedig két újabb szállítmány érkezik hazánkba. Az új esetek száma csökkenő tendenciát mutat, de Borsod-Abaúj-Zemplénben már átlépte a 19 ezret az igazolt pozitív minták száma. A korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak, jelen állás szerint legalább február elsejéig.

Már zajlik a felkészülés a járvány elleni védekezésben résztvevő rendvédelmi dolgozók oltására. A vakcinát eddig összesen 71 ezren kapták meg, többségében egészségügyi dolgozók, kisebb részben pedig idősotthonok lakói. Az operatív törzs mai tájékoztatóján ezúttal a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette az aktuális adatokat. Az elmúlt 24 órában 1419 új esetet regisztráltak, és elhunyt 77, többségében idős, krónikus beteg. 5065 főt ápolnak kórházban, lélegeztetésre 307-en szorulnak. Dr. Galgóczi Ágnes továbbra is óvatosságra kéri a lakosságot.

„A járványügyi adatok folyamatosan javulnak, azonban annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a kedvező tendenciát, nagyon fontos, hogy továbbra is betartsák a járványügyi intézkedéseket, és a higiénés rendszabályokat” - hangsúlyozta dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese újra felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntése értelmében továbbra is érvényben maradnak a korlátozó intézkedések. Ezek eredetileg éppen máig lettek volna életben, de az operatív törzs szakembereinek javaslatára a hosszabbítás mellett döntöttek. Eddig ugyanis még csak kevesen kapták meg az oltást. Kiss Róbert részletezte a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat.

„A koronavírus-járvány elleni további sikeres és eredményes védekezés folytatása, és az eddigi védekezési eredményeink megőrzése érdekében a kormány február elsejéig meghosszabbította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket. Így továbbra is hatályban marad a maszkviselési kötelezettség, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, az üzletekre és a rendezvénytartásra vonatkozó korlátozó rendelkezések” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A Koronavírus Sajtóközpont egyébként az egyik nagy hazai internetes portál kérdésére válaszolva kifejtette, mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Tehát csak az kaphat majd a vakcinából, aki regisztrál. Ezután osztják be a jelentkezőket a hatóságok, az oltási terv kategóriái alapján. A regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza