Nincs enyhítés2021. január 8. (péntek) 19:00 - Híreknews/9977_0_300.jpgHétfőtől is érvényben maradnak a jelenlegi korlátozó intézkedések. A kormány döntése értelmében legalább február elsejéig változatlan korlátozások határozzák meg a mindennapokat. Nem szűnik meg tehát a kijárási tilalom, a maszkviselési kötelezettség, és a középiskolák is digitális oktatási rend szerint folytatják legalább a hónap végéig.

A korlátozó intézkedéseket november óta egyszer már meghosszabbították, ma pedig megszületett a döntés a január 11-e utáni időszakról is. Ennek értelmében február elsejéig biztosan nem lesz változás a mindennapjainkat meghatározó korlátozásokban. Erről a miniszterelnök beszélt ma reggel a közrádióban. Orbán Viktor a döntés hátterét ismertetve kifejtette, hogy miközben más országokban gyakran változnak a rendelkezések, hazánkban a lehetőségekhez mérten az állandóságra törekednek, hogy az élet tervezhető maradjon.

„Az operatív törzs úgy döntött, hogy a fennálló intézkedéseket, amelyek az életünket korlátozzák, azokat február elsejéig meghosszabbítjuk. Minden élet számít, és a járvány azért még erős. Most úgy érzem megfékeztük, de még mindig komoly veszélyt jelent. Középiskolákban is marad az online oktatás, aztán majd február elseje környékén meglátjuk, hogyan állunk” - hangsúlyozta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján szintén központi téma volt a korlátozások fenntartása. A részleteket Kiss Róbert ismertette. Kiderült, hogy minden, jelenleg is élő rendelkezés érvényben marad február elsejéig.

„A döntés értelmében hatályban marad a maszkviselési kötelezettség, a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, az üzletekre, valamint a rendezvénytartásra vonatkozó korlátozó rendelkezések. Kérjük továbbra is a türelmüket és az együttműködésüket” - mondta Kiss Róbert, Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetőhelyettese.

A beazonosított fertőzöttek száma egyébként 2907 fővel emelkedett az elmúlt huszonnégy órában. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 5297 főt ápolnak, közülük 372-en szorulnak lélegeztetésre. Megyénkben a 19 ezret közelítik a járvány kezdete óta regisztrált pozitív esetek. Országos szinten ugyanakkor mintegy négyezer fővel csökkent az aktív fertőzöttek száma.

„A védelmi intézkedések fenntartására feltétlenül szükség van. Annak ellenére, hogy Magyarországon megkezdődött a védőoltások beadása a különböző csoportokban. Természetesen egyrészt számban ez még nem olyan mértékű, így nem olyan jelentős, hogy bármilyen enyhítésre gondolhatnánk. Másrészt pedig tudjuk jól, hogy időre van szükség a védelem kialakulásához. És sokkal nagyobb számú oltakozóra” - fogalmazott dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos emellett arról is beszélt, hogy immár kétféle vakcina használata engedélyezett az Európai Unióban. Ezekből folyamatosan érkeznek szállítmányok Magyarországra. Az oltások beadása előre meghatározott rendben zajlik.

Vissza