Marad digitális2021. január 7. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9975_0_300.jpgA digitális oktatás fenntartását javasolja január 11-e után is az operatív törzs. Erről a köznevelésért felelős államtitkár beszélt a mai tájékoztatón. Maruzsa Zoltán szerint komoly tanügyi dilemmáról van szó, de a legfontosabb az emberek egészsége. Az új fertőzöttek száma egyébként jelentősen megugrott az előző napokhoz képest. Hamarosan érkezik azonban egy újabb oltóanyag.

Továbbra is indokolt fenntartani a tantermen kívüli, digitális oktatási rendet, mondta el a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán szerint a jelenléti oktatás eredményessége egyértelműen jobb, a tanulók pedig megosztottak a kérdésben. De jelenleg nem elsősorban tanügyi, hanem járványügyi kérdésként vizsgálják a helyzetet.

„Mérlegelésünk során végül az óvatosság mellett döntöttünk, hiszen az emberéletek biztonsága a legfontosabb. Az operatív törzs ezért a mai napon a kormány felé azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskolák esetén hosszabbítsa meg a kormány a tantermen kívüli, digitális munkarendet. Tehát folytatódjék a köznevelésben és a szakképzésben a digitális munkarend” - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

A politikus hozzátette, a kormány csak később dönt, így pénteken derülhet ki, kell-e majd iskolába menniük hétfőn a középiskolásoknak. Ugyanakkor ahol a félévzárás miatt indokolt és szükséges, lehetővé teszik egyes tanulók behívását, vagy kiscsoportos foglalkozások megtartását. Az óvodák és általános iskolák ellenben továbbra is a megszokott modell szerint, vagyis jelenléti formában működnek. Az országos tisztifőorvos kifejtette, új mérföldkőhöz érkezett a védekezés.

„Elkezdődött a mai napon az idősotthonban lakóknak a védőoltás beadása is. A mai napon négy helyen, négy nagy létszámú intézményben történnek meg a beadások. A fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág Otthonban, a Baptista Szeretetszolgálat Pécsi Gondozási Központjában és a miskolci Őszi Napsugár Otthonban” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt huszonnégy órában egyébként 3068 fővel növekedett az új fertőzöttek száma, ami hetekre visszamenőleg a legmagasabb szám. A megbetegedés 127 ember életét követelte. Kórházban 5387 beteget ápolnak, lélegeztetésre 367-en szorulnak. Megyénkben a járvány kezdete óta 18884 pozitív esetet regisztráltak. Tegnap egy újabb gyártó vakcináját engedélyezték az Európai Unióban, abból a jövő héten érkezhet meg hazánkba az első szállítmány.

Vissza