Végzetes kihűlés2021. január 7. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9972_0_300.jpgÖtvennégyen fagytak meg Magyarországon 2020 decemberének végéig. A legtöbben fűtetlen lakásukban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után haltak meg, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A Magyar Szociális Fórum hozzáteszi, hogy a jelenség még mindig tömeges. Ózdon a télen ugyanakkor nem volt ilyen eset.

Bár eddig viszonylag enyhe volt a tél, a napokban megérkeznek majd a hajnali kemény fagyok. Ebben az időszakban sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor többen életüket vesztik kihűlés miatt. Azt gondolnánk, hogy ez a probléma csupán azokat az embereket érinti, akik az utcán töltik az éjszakákat. Kiderült ugyanakkor, hogy sokan a saját ingatlanukban fagynak meg.

„Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban hűlt ki végzetesen, illetve kórházba szállítása közben, vagy beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni. … az elhunytak többsége kis településeken élt, sokan közülük mély szegénységben. Korábban a városokból került ki az áldozatok többsége. Többnyire magányosan élő, idős emberek távoztak el az élők sorából” – áll a Magyar Szociális Fórum tájékoztatásában.

Városunkban a hajléktalan emberek ellátását egy összevont intézmény végzi. Ennek, és a jól összeállított nyitvatartásnak köszönhetően az otthontalanoknak, ha úgy döntenek, egy percet sem kell az utcán tölteniük. Ezt úgy érték el, hogy a különböző egységek átfedésben fogadják az érintett embereket.

„A téli időszak előtt mindig felhívjuk az ellátottak figyelmét ezen időszak veszélyeire. Ez kiterjed az öltözködésre, az alkoholfogyasztásra, a kihűlés és fagyás veszélyére is. Emellett beletartozik az is, hogy amennyiben úgy alakul, ne hagyják a társukat magukra, hanem mindig próbáljanak segítséget nyújtani számukra” - hangsúlyozta Jene András, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény részlegvezetője.

A részlegvezetőtől azt is megtudtuk, hogy Ózdon is van jelenleg olyan ellátott, aki párjával együtt azért költözött be a téli időszakra az intézménybe, az egyik közeli településről, mert nem volt megoldott otthonukban a fűtés kérdése. Városunkban ugyanakkor ezen a télen idáig nem volt ilyen eset.

A kép illusztráció, forrása internet.

Vissza