Folyamatban az oltás2021. január 6. (szerda) 19:00 - Híreknews/9970_0_300.jpgTovábbra is indokolt a védelmi intézkedések fenntartása az országos tisztifőorvos szerint. Döntést viszont csak később hoz a kormány a január 11-e utáni szabályokról. Az elmúlt huszonnégy órában több mint kétezer fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Csökkenő tendenciát mutatnak azonban az aktív esetek.

Ismét fogadja mától Magyarország az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket. Az erről szóló döntés immár a Magyar Közlönyben is megjelent, a részleteket pedig az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese ismertette a mai tájékoztatón.

„A mai napon nulla órától hatályba lépett, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légi járművek leszállási tilalmának feloldása, így Magyarország légi kikötői ismételten fogadnak az ezekről a területekről induló személyforgalmi, menetrendszerű, illetve nem menetrendszerű polgári légi járműveket” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert emellett beszélt a rendőri intézkedésekről is. Az elmúlt huszonnégy órában 215 fővel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt, ezzel összesen 18 ezerre nőtt a hasonló esetek száma. A kijárási tilalommal kapcsolatban tegnap 379 intézkedést jegyeztek fel. A járványügyi adatok alakulását az országos tisztifőorvos részletezte. Dr. Müller Cecília elmondta, 2047 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 5646 beteget ápolnak, lélegeztetésre 396-an szorulnak. Egy nap alatt 118 áldozata volt a járványnak. Csökkenő tendencia figyelhető meg azonban az aktív esetek számában. Jelenleg mintegy 142 ezret tartanak számon. Most is zajlik az egészségügyi dolgozók védőoltása, közel 21 ezren már át is estek a vakcina beadásán. A városi kórházak is belépnek az oltópontok közé, bár ezekben egyelőre csak saját munkavállalóikat oltják be. Később a háziorvosokat is bevonják a folyamatba.

„Tisztelettel kérem a háziorvos kollégákat, asszisztenseiket, az egészségügyi alapellátásban dolgozókat, illetve az egészségügyben dolgozókat, hogy továbbra is éljenek a lehetőséggel. Minél hamarabb próbálják meg a védőoltást felvenni, hiszen számítunk rájuk a következő időszakban, hogy oltóorvosként is el fogják látni azt a feladatot, amivel a lakosságot védetté tudják tenni” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a védelmi intézkedések fenntartása továbbra is indokolt. A végső döntést azonban a kormány fogja meghozni, így csak később derül ki, hogy január 11-e után milyen rendelkezések lesznek érvényben.

Vissza