Biztonságos közlekedés (képgalériával)2021. január 5. (kedd) 19:00 - Városnews/9967_0_300.jpgKözlekedési problémával kapcsolatban tartottak helyszíni bejárást ma délelőtt Ózdon. Az eseményt lakossági kezdeményezés előzte meg. A megbeszélésen a terület képviselőjén kívül a rendőrség, a városüzemeltetés, továbbá az egyik helyi autósiskola is képviseltette magát.

Több baleset is történt már a Bartók Béla, a Vajda János, és a Kazinczy Ferenc utca kereszteződésében. A problémát nagyrészt a KRESZ szabályainak figyelmen kívül hagyása, továbbá a nem megfelelően megválasztott sebesség okozza. Ezért az itt élők területi képviselőjükhöz fordultak, aki ennek megoldása érdekében helyszíni bejárást kezdeményezett. Ezen a rendőrség, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény egy-egy képviselője, továbbá az egyik helyi autósiskola vezetője is jelen volt.

„A lakossági jelzések alapján mindenképp az a megoldás tűnik a legjobbnak, hogy a Kazinczy utcát lefelé egy stop táblával kellene ellátni, fölfelé pedig egy elsőbbségadás kötelezővel. Tehát a Vajda János, és a Bartók Béla út lenne a védett útvonal, és a lentről és fentről közlekedőknek pedig elsőbbséget kellene adniuk az ezen az útvonalon közlekedőknek” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Az esemény résztvevői persze további megoldási javaslatokkal is előálltak. Így felmerült például, hogy a Kazinczy Ferenc utcát a kereszteződéstől az Ív út felé vezető szakaszon egyirányúsítanák. Ez utóbbi megoldás azonban további egyeztetéseket igényel. Persze előfordul, hogy a biztonságosabb közlekedést szolgáló változtatások sem bizonyulnak elégségesnek, hiszen sokan ezek ellenére is figyelmen hagyják a szabályokat.

„Amennyiben így maradna sem lenne probléma, ha az emberek odafigyelnének a közlekedési szabályokra. A legalapvetőbb szabályokat kellene alkalmazni. Jobb kéz szabályt, kanyarodási szabályt. Nagyon sokan megszokták, hogy tábla irányítja a forgalmat, illetve ezt a két szabályt nem úgy kezelik, nem ismerik a jobb kéz szabályt, sok esetben nem ismerik fel a kanyarodási szabályt” - emelte ki Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola iskolavezetője.

A helyszíni bejáráson egyéb probléma is felmerült, amelyet az Ady Endre utcában parkoló autók okoznak. A tulajdonosok ugyanis közvetlenül a körforgalom után, az útszakasz jobb oldalán állnak meg gépjárműveikkel. Ezzel pedig nemcsak megnehezítik, hanem balesetveszélyessé is teszik a közlekedést. A területi képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, igyekeznek ezt a helyzetet is mihamarabb orvosolni. A Kazinczy Ferenc utcai kereszteződésbe pedig még a hét folyamán kikerülnek a jelzőtáblák.


967_0_t 967_1_t 967_2_t 967_3_t
967_4_t 967_5_t 967_6_t 967_7_t
967_8_t
Vissza