Csökkenő számok (képgalériával)2021. január 5. (kedd) 19:00 - Városnews/9966_0_300.jpgIdén kevesebb kutya került be az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ebtelepére szilveszter környékén. Az illetékesek szerint a számok csökkenése köszönhető a kormány által bevezetett rendeletnek is, amely értelmében korlátozták a pirotechnikai eszközök használatát. Ma az ÓVI közbenjárásával visszakerült gazdáihoz egy olyan négylábú is, aki december 31-én szökött el otthonról.

Pipacs, a zsemleszínű négylábú egyike azoknak a kutyusoknak, akik idén szilveszter környékén mentek világgá. Ő a Petőfi útról december 31-én, végül január másodikán a Damjanich úton talált rá az ebrendész. A közösségi oldalakra felkerült posztoknak köszönhetően ma megtalálták a gazdái az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Kovács-Hagyó Gyula úton működő ebtelepén, és haza is vihették, miután bemutatták oltási könyvét. Ebből a chipszám alapján egyértelműen kiderült, hogy valóban a fiatal lányhoz és fiúhoz tartozik a kutya. De nem ő volt az egyetlen, aki megriadt a pirotechnikai eszközöktől, ám a számok egyértelműen csökkentek. Restás Alexandra szerint az idei rendeletnek is köszönhető ez, de egyébként is egyre kevesebb kutya kerül be hozzájuk ebben az időszakban évről évre.

„A telepre is került be több kutya, illetve nálunk is érdeklődtek már gazdák, hogy keresik az állataikat. Nekik azt tudnám tanácsolni, hogy még 72 óra az, hogy még abban az időszakban visszakerülhet a gazdához a kutya, tehát hazatalál. Ezután már aktívabb keresésbe kezdjenek, mert akkor már nem valószínű, hogy önállóan hazataláljon a kutya. A telepre elsején és másodikán 5-6 kutya került be” - nyilatkozta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

Ha valaki szeretné megtalálni elkóborolt négylábúját, hívhatja az ÓVI 06-48/471-422-es központi telefonszámát is hétfőtől péntekig, reggel héttől délután három óráig, mert elképzelhető, hogy itt várja gazdáját a kutya. Pontosan egyéves születésnapját ünnepli az „Ózdon elveszett-talált állatok” elnevezéssel indított Facebook-csoport, amelynek mára több mint ötszáz tagja van. Az ötletgazda azt mondja, nagyon fontos, hogy minél pontosabb adatok kerüljenek ki egy posztba, tehát fontos a helyiség és utcanév is például.
 
„A neve, fényképe leírása mellett, jó ha szerepel az is, hogy van e a kutyában chip, hogy hogyan viselkedik, hogy barátságos e, vagy éppen ellenséges e az emberekkel, vagy más kutyákkal. Telefonszám, vagy bármilyen elérhetőség nagyon fontos lenne. Ha valaki viszont talált egy kutyát, szintén nagyon lényeges az, hogy hol találta és fontos, hogy fotó is legyen a kutyáról és szintén egy elérhetőség, hogy esetleg a poszt megosztása után is vissza lehessen követni, hogy hol jár éppen a dolog” - emelte ki Sztrakayné Baraxa Éva.

Éva azt mondja, annak a kutyának talán mi vagyunk az utolsó esélye, tehát ne legyünk közönyösek, amikor szembe találjuk magunkat egy ilyen helyzettel. Egyébként ő maga ideiglenes befogadóként is hozzájárul ahhoz, hogy az elhagyott ebek átmenetileg biztonságban legyenek. Lima például egy másfél év körüli kislány, akit egy szeméttelepről csontsoványan mentettek meg. A fekete négylábú rendkívül emberközpontú, valamint barátságos, és ami a legfontosabb, hogy gazdára vár.


966_0_t 966_1_t 966_2_t 966_3_t
966_4_t 966_5_t 966_6_t
Vissza