Áron az első (képgalériával)2021. január 4. (hétfő) 19:00 - Városnews/9964_0_300.jpgKisfiú lett idén is városunk elsőszülött babája. Áron este kilenc óra ötvenöt perckor érkezett meg szüleihez. A pici 48 centiméterrel és 3250 grammal látta meg a napvilágot. Huszonhárom éves édesanyjának ő már a második gyermeke. Mindketten jó egészségnek örvendenek. Az Almási Balogh Pál Kórházban tavaly közel nyolcszáz gyermeket segítettek világra, hatvannyolccal több lányt, mint fiút.

Az osztályvezető főorvos arról számolt be, hogy 2019-hez képest előrelépés történt, hiszen az akkori 708 születés után 2020-ban 778 gyermek látta meg a napvilágot az ózdi kórházban, amelyből 355 fiú volt. A császármetszések száma pedig az országos átlag alatt van.

„A császármetszések aránya Magyarországon, de mondhatni az egész világon sajnos emelkedőben van. Tavalyelőtti számot tudok mondani, 39 százalék volt országosan, mi akkor itt 30-31 százalékot teljesítettünk, illetve értünk el. Tavalyi összesített adatot még pontosan nem tudok mondani, ez folyamatban van, a körülbelüli becslés 36 százalék volt a császármetszés aránya az osztályunkon. Tehát növekedett valamelyest, de kevesebb mint az országos átlag” - nyilatkozta dr. Fábián Imre, osztályvezető főorvos.

A kormány rendelkezése szerint a Covid-helyzet miatt egy, a kismama által kiválasztott személy tartózkodhat a szülőszobán jelenleg, és ezzel a lehetőséggel minden leendő anyuka él is. Az új esztendő első babáját dr. Kollár Ákos segítette világra. A szakorvos 12 éve praktizál, és tavaly februárban kezdte meg munkáját Ózdon. Azt mondja, hogy január elsején, este kilenc óra környékén egy 23 éves kismama érkezett hozzájuk fájásokkal. Mivel rajta korábban is kellett már császármetszést alkalmazni, ezért különös figyelemmel jártak el.

„Egy rövid NST észlelés történt, amin láttuk, hogy rendszeres fájásai vannak, a méhszájstátusz alapján is egyértelműen beindult szülésről volt szó, így egy gyors előkészítés után sürgős császármetszést végeztünk fenyegető hegszétválás miatt. Egy zavartalan műtét volt, ennek kapcsán egy érett, egészséges, mert egyébként az anyuka a 39. terhességi hétben járt, fiú újszülött került kiemelésre 3250 gramm súllyal 21 óra 55 perckor” - mondta dr. Kollár Ákos, szakorvos.

Az anyuka és a baba is jól vannak. Berki Áron óriási kék szemekkel és rendkívül csendben viselte jelenlétünket. Őt apukája és a másfél éves Sándor várja haza. Január harmadikán, vagyis tegnap még két babának adott édesanyjuk életet, így jelenleg Dominik és Zsófia társaságában zajlik az élet a szobában.


964_0_t 964_1_t 964_2_t 964_3_t
964_4_t 964_5_t 964_6_t 964_7_t
964_8_t 964_9_t
Vissza