Nehéz idők (képgalériával)2020. december 28. (hétfő) 19:00 - Városnews/9955_0_300.jpgA karácsonyi díszkivilágítás kikapcsolásával tüntetett városunk a Kormány iparűzési adózást érintő döntése ellen. A számítások szerint Ózd mintegy kétszázmillió forintnyi bevételtől esik el. Ebben a témában alkotott véleményt ózdi tartózkodása idején dr. Varga László, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője is. Az azóta kiderült információk alapján Janiczak Dávid polgármester szerint ez egy igen nagy érvágás.

Még december 21-én számoltunk be arról, hogy a Kormány döntése értelmében a felére csökken a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adója. Ezzel a témával kapcsolatban dr. Varga László, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője is megszólalt. Szerinte az ellenzéki vezetésű városok ostrom alatt állnak, és ennek a helyi emberek az elszenvedői.

„A 25 ezer főnél nagyobb lélekszámmal bíró városoknál a Kormány nem automatikusan támogatja a kieső iparűzési adót, hanem egyedileg fognak majd támogatni a városokban. Nyilván 25 ezer felett számtalan ellenzéki önkormányzat van. Így van a megyében Miskolc, Kazincbarcika és Ózd is. Ez egy nagyon komoly visszalépés a tanácsrendszer irányába, és a helyi önkormányzatok mozgásterének drasztikus szűkítése” - hangsúlyozta dr. Varga László, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Az már korábban kiderült, hogy a döntés városunkra is komoly hatást gyakorol majd. Janiczak Dávid polgármester arról is beszélt, hogy elgondolkodtató a tény, miszerint egyes települések jelentős összegeket kapnak, míg mások semmit.

„Szerintem sok mindent elmond a történtekről, hogy már nem csak politikusok, hanem sztárok és közismert személyiségek is felszólaltak a Kormány irreális pénzköltése ellen. Eközben az önkormányzatokat sarcoltatja, így a kötelező feladatellátásunk is veszélybe kerül a következő évben. Emellett természetesen fideszes nagyvárosoknak több mint egymilliárd jut működésre. Jut még továbbá sok sok tíz és százmilliárd, amit még karácsony előtt szenteste a Kormány elköltött. Mi pedig azon gondolkodunk, hogy miként fogjuk működtetni a várost” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Információnk szerint a kieső mintegy kétszázmillió forint nagyjából a helyi közlekedés támogatására, valamint az Ózdi Művelődési Intézmények és a Városi Rendészet üzemeltetésére fordított összegnek felel meg. Ezek bezárása vagy megszüntetése ugyanakkor nincs kilátásban, de a hiányzó pénzt valamilyen módon pótolni kell, hogy a település tovább működhessen.


955_0_t 955_1_t 955_2_t 955_3_t

 

Vissza