Kimaradó mérföldkő2020. december 18. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/9938_0_300.jpgNagy veszteségként élik meg a végzős diákok az elmaradó szalagavatót. A járványhelyzet miatt általános rendezvénytilalom van érvényben országszerte, ez alól pedig nem jelentenek kivételt az intézmények hagyományos összejövetelei sem. A tanulók úgy érzik, ezzel a középiskolás évek lezárásának egy fontos állomásától esnek el, de elfogadták a helyzetet.

A végzősök rendszerint november végén, december elején kapják meg azokat a szalagokat, amelyeket hónapokig büszkén viselnek, hirdetve, hogy érettségi előtt állnak. Ilyenkor a diákok látványos nyitótánccal, valamint osztályonként műsorral készülnek. Az ötletelés és a megvalósítás folyamata közösségépítő erővel bír. Idén azonban a járványhelyzet miatt ezek az ünnepségek is elmaradtak. A József Attila Gimnázium egyik végzős osztályának osztályfőnöke szerint a fiatalok már egy éve elkezdtek ötleteket gyűjteni.

„Sajnos ez kútba veszett, a szokásos, hagyományos ünnepség így elmaradt. Azonban a tanulók megrendelték a szalagokat. A diákoknak jelentős hiányérzetük van, de felnőtt módjára megértették, elfogadták a helyzetet. A járványügyi szabályok betartásával az elmúlt héten az osztályfőnökök részükre eljuttatták a szalagot. Bízunk abban a végzős osztályfőnökökkel, hogy ha szalagavató nem volt, akkor ha májusra rendeződik a vírushelyzet, legalább a ballagás lehetséges lesz” - mondta Vasas Attila, a József Attila Gimnázium tanára.

Ezt az időszakot minden diák másképp éli meg. A legtöbben azonban komoly veszteségként tekintenek az ünnepség elmaradására.

„Az osztályunkkal a szalagavatót vártuk a legjobban ebben a négy évben végig. Ez ugye elmarad. Rossz megélni, mert vártuk azt, hogy keringőzzünk, és az osztálytáncunkat is megcsináljuk. A tanáraink és a családunk előtt megmutassuk azt, hogy mi vagyunk a 12/A. De ez elmarad, és nem tudjuk megmutatni” - nyilatkozta Samu Hortenzia, a József Attila Gimnázium diákja.

Azt mondják, a szalagavatóra úgy készültek, mint életük egyik fontos mérföldkövére. Most azonban nem tehetnek mást, mint hogy elfogadják a történéseket, a jelenlegi rendkívüli helyzet ugyanis mindent felülír.

„Számomra ez egy óriási tragédia, mivel a gimnazisták számára a négy év méltó lezárásának egy része a szalagavatás. Ez a fajta meghitt ceremónia most elmarad, és szerintem ez minden végzős diáknak óriási fájdalma. Hiszen az egy óriási kulcspont az ember életében, amikor ténylegesen ott áll, és az osztályfőnök feltűzi a szalagot, valamint a diákok is feltűzik azoknak a tanároknak, akik tanították őket” - fogalmazott Balázs Zsombor, a József Attila Gimnázium diákja.

Az országos helyzethez hasonlóan az ózdi intézményekben is digitális oktatás van érvényben, a tervek szerint legközelebb január 11-én lehetnek tantermi órák. Vasas Attila elmondta stábunknak, hogy tavasszal kellett egy kis idő, amíg a diákok belerázódtak a szokatlan munkarendbe. Ősszel viszont már mindenki felkészültebb volt. Most abban bíznak, hogy legalább a ballagást meg lehet majd tartani jövő tavasszal.

Vissza