Még növekszik2020. november 30. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9884_0_300.jpgHamarosan eldőlhet, milyen járványügyi szabályok lesznek érvényben az év végi ünnepek idején. Az országos tisztifőorvos szerint nagyrészt az emberek mostani magatartásán múlik, hogy milyen korlátozásokra lesz szükség karácsonykor. Az operatív törzs mai tájékoztatóján emellett az aktuális adatokat és a rendőri intézkedések statisztikáját is ismertették a szakemberek.

A mögöttünk hagyott hétvégén is számos rendőri intézkedésre volt szükség a járvány elleni védekezés szabályaival kapcsolatban. Az operatív törzs mai tájékoztatójából kiderült, hogy sok vendéglátóhely szegi meg a zárva tartásra vonatkozó előírásokat. Emiatt üzletek átmeneti bezárásáról és bírságok kiszabásáról is döntöttek. A lakosság fegyelmezettsége is változó.

„A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezés, illetve csoportosulás tilalmára vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése során az elmúlt hétvégén 1293 személlyel szemben intézkedtek rendőreink. Ebből 1258 személy volt, aki ténylegesen megszegte a kijárási tilalom szabályait. Kilenc személy a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezéseket szegte meg. Míg 26 személlyel szemben intézkedtünk közterületi magatartási szabály, vagyis a csoportosulás megszegése miatt” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetője.

Az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy az elmúlt huszonnégy órában 5595 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, és 151 ember életét követelte a koronavírus, de a legtöbbeknek volt valamilyen alapbetegsége is. Jelenleg 7734 beteg fekszik kórházban, lélegeztetésre 666-an szorulnak. Utóbbi a járvány kezdete óta a legmagasabb szám. Dr. Müller Cecília ugyanakkor hozzátette, hogy összességében immár közel 64 ezren gyógyultak meg. Hazánkban még nem beszélhetünk tetőzésről.

„Európa országaihoz hasonlóan sajnos még mindig emelkedik a fertőzöttek száma. De egyfajta lassulást veszünk észre, és abban bízunk, hogy a járványgörbe egy rövid idő múlva kiegyensúlyozottá válik. Reménykedünk abban, hogy eléri a platót, és onnan már talán javuló tendenciáról tudunk beszámolni Önöknek. Nagyon fontos továbbra is a védelmi szabályok teljes körű betartása” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy hamarosan döntés születhet arról, milyen szabályok lesznek érvényben az év végi ünnepek idején. Figyelmeztetett: nagyrészt a lakosság mostani magatartásán múlik, hogy milyen korlátozásokra lesz szükség karácsonykor. Reményei szerint azonban családi körben nyugodtan ünnepelhetünk majd.

Vissza