Közel a vakcina2020. november 27. (péntek) 19:00 - Híreknews/9880_0_300.jpgVárhatóan a jövő héttől lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök ma a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, hogy ezzel felmérhető az is, hogy hányan gondolkodnak azon, hogy beoltatják magukat. A kormányfő beszélt továbbá a közelgő ünnepekről is: a kormány 8-10 nap múlva dönt arról, milyen szabályok szerint kell majd élni karácsonykor és újévkor.

Az Operatív Törzs szakemberei ma is megtartották szokásos, online tájékoztatójukat. A beszámolót Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese kezdte meg. Közölte, hogy eddig 6786 személy nem tett eleget a kijárási korlátozásnak, illetve hogy még most is többen megszegik a maszkviselési szabályokat.

„A tegnapi napon a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 235 személlyel szemben intézkedtek rendőreink. Így az összes intézkedési szám szeptember 21-e óta 8994-re emelkedett. Ebből a 235 intézkedésből 186 személlyel szemben intézkedtünk tízezer főnél nagyobb lakónépességű település területén, ahol az önkormányzati rendeletnek nem tettek eleget a közterületen, illetve a rendeletben meghatározott nyilvános helyeken” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Ezt követően Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője számolt be a legfrissebb adatokról. E szerint 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen. Jó hír, hogy a gyógyultak száma pedig 52 126 főre emelkedett. A szakember a vér és vérplazma adásának fontosságáról is szót ejtett.

„A vér és a vérkészítmények nagyon fontos szerepet játszanak súlyos betegségek kezelésében, komplex műtétek és baleseti sérültek ellátásában, illetve ember és természeti csapások során is fontos szerepet játszik. Az önkéntes véradók nagyon fontosak annak érdekében, hogy ezekben a járványos időszakokban is folyamatosan fenntartsuk Magyarország vértartalékait” - emelte ki Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Napközben Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, hogy várhatóan már a jövő héten elindul egy internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson. Hozzátette, hogy ezzel felmérhető az is, hogy hányan gondolkodnak azon, hogy beoltatják magukat. A kormányfő elmondta azt is, hogy a kormány 8-10 nap múlva dönt arról, milyen szabályok szerint kell majd élni karácsonykor és újévkor.

Kép forrása: internet.

Vissza