Maradnak a szabályok2020. november 26. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9877_0_300.jpgElégségesnek bizonyulnak az eddigi intézkedések, jövő hétig nem szigorít a Kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a Kormányinfón. A miniszter szerint az eddigi adatokból az látszik, hogy a fertőzésszám mérséklődik, vagy legalábbis állandó adatokat mutat. Szó esett a közelgő ünnepekről is: ha szükséges, a Kormány enyhíteni fog, de szigorítani is készen áll december végére.

A Kormány az újabb veszélyhelyzet kihirdetése óta újra hetente tart üléseket. Tegnap többek közt áttekintették a járványügyi helyzetet. Ennek eredményeit ma délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón. E szerint az eddigi intézkedések elégségesnek tűnnek és a jövőheti kormányülésig nem várhatóak szigorítások.

„Az elmúlt heti adagokat tekintve, mondhatni azt is, hogy a tegnapi rendelkezésre álló adatokat figyelve az új fertőzések száma háromezer és ötezer között volt, ami azt mutatta, hogy a fertőzésszám mérséklődik, vagy legalábbis konstans adatokat mutat” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter hozzátette, hogy a fertőzésszámra vonatkozó mai adatok azért jóval magasabbak, mert megkezdődött a tömeges tesztelés, így egész hivatásrendeket tesztelnek. Ennek eredményeit hamarosan nyilvánosságra is hozzák, illetve döntenek, hogy szükséges-e további hasonló, országos mintavételeket elvégezni. Gulyás Gergely a közelgő ünnepekkel kapcsolatban elmondta, hogy bár ez még nem látható előre november végén, de ha szükséges, a Kormány enyhíteni fog és szigorítani is készen áll. Hangsúlyozta, hogy hamarosan karácsonyra vonatkozóan is világos szabályokat fognak kialakítani. Ma az Operatív Törzs is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját. A beszámolót György István a Miniszterelnökség területi igazgatásért felelős államtitkára kezdte. Elmondta, hogy folyamatosan zajlanak az átfogó tesztelések és a visszajelzések is pozitívak.

„Az Operatív Törzs döntése értelmében mindaddig tart ez a tesztelés, amíg ellenkező döntést nem hoznak. Így a jövő héten is tovább folytatódik a tesztelés, és a jövő hét elején fog az Operatív Törzs számot adni arról, hogy az előző heti eredmények mit mutatnak” - emelte ki György István, területi igazgatásért felelős államtitkár.

Ezt követően dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt arról, hogy megítélése szerint kiválóan működnek az antigén tesztek. Szót ejtett emellett arról is, hogy a dohányosok körében nagyobb a szövődmény kialakulásának a lehetősége, illetve beszélt arról is, hogy zárt helyeken minél többet szellőztessünk, illetve hogy továbbra is folyamatosan tartsuk be a szabályokat, illetve az alapvető higiéniás elvárásokat.

Vissza