Leghosszabb szakasz (képgalériával)2020. november 26. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9875_0_300.jpgTerületbejárást tartottak a szakemberek ma délelőtt Hódoscsépányon a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése kapcsán. Mint ahogy az elmúlt időszakban, ezúttal is a közterületi részek helyreállításának minőségét vizsgálták. Az ellenőrzés során több probléma is felmerült. A kivitelezési munkálatok ideje alatt a talajvíz okozta a legtöbb gondot.

A hódoscsépányi átemelő mellől indult a csatornahálózattal kapcsolatos területbejárás ma délelőtt. A szakembereknek itt kellett a leghosszabb szennyvízvezetéket lefektetniük. A közel tizenkét kilométeres szakasz ugyanis jóval meghaladja a város más területein kiépített hálózatok hosszát, ahol ezek átlagosan öt-hat kilométert tesznek ki. Emellett a városnak ez a legnagyobb vízgyűjtő területe is, ami további nehézségeket okozott a kivitelezés során. A bejáráson a megjelentek a közterülethez tartozó részek helyreállítását szemrevételezték.
 
„Itt műszakilag sokkal több probléma van, mint más területeken. Lévén, hogy nagyon sok önkormányzati aszfaltos útba mentünk. Ezen kívül benne van a Csépányi út, mint 25-ös főút. Ott fél szelvényben ideiglenesen már helyreállították, az is megtörtént. Ebből adódik az, hogy maga a szennyvízcsatorna-hálózat még nem üzemképes a Csépányi úton, mert ahogy helyreállították, ott még aszfalttörmelékek, és különböző idegen anyagok kerültek bele” - mondta Feigl Roland, az Oviber Szinva-terv Tranzinvest Konzorcium műszaki ellenőre.

A bejárás során néhány lakó egy helyi problémára is felhívta a szakemberek figyelmét, amely a Fenyő út egy rövidebb szakaszát érinti. A munkálatok megkezdése előtt itt korábban egy közel két és fél, három méter széles aszfaltsávot használtak az itt élők. Így a szakemberek a szennyvízcsatorna-hálózat nyomvonalát e mellett jelölték ki. Ennek lefektetése után ezt visszaaszfaltozták, a csapadékvizet azonban nem tudták az útról elvezetni. Ezen a részen egyébként eddig sem volt megoldott a csapadékvíz elvezetés, ám a műszaki ellenőr elmondta, hogy dolgoznak a megoldáson. A munkálatok során azonban más problémákkal is szembesültek ezen a területen.

„Miután itt az egyik legmélyebb pontján vagyunk ennek a területnek, a talajvíz a felszíntől 50-60 centiméterre volt, és a vákuumos talajvízszint süllyesztés mellett is olyan vízben kellett dolgoznunk, ami természetesen nagyon megnehezítette, és nagyon lassította a munkánkat” - emelte ki Bíró Ferenc, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője.

Ezen kívül a szűk, és meredek utcák sem könnyítették meg a munkavégzést. Persze ezzel a problémával a dolgozók korábban más városrészeken is szembesülhettek. A mai területbejárás során tapasztalt hibák kapcsán a kivitelező cég projektvezetője elmondta, hogy a felszíni helyreállításokat jövő hét hétfőig szeretnék elvégezni. Az aszfaltozási munkákat azonban az időjárás miatt idén már nem tudják befejezni. Így ezek kijavítása garanciális munka keretében, tavasszal történhet majd meg.


875_0_t 875_1_t 875_2_t 875_3_t
875_4_t 875_5_t 875_6_t 875_7_t
875_8_t 875_9_t
Vissza