Folyamatos kontroll (képgalériával)2020. november 25. (szerda) 19:00 - Városnews/9874_0_300.jpgNégy óvodai dolgozó lett pozitív és négy csoportot kellett bezárni az önkormányzathoz tartozó oktatási-nevelési intézményekben az elmúlt két nap koronavírus tesztelésének eredményeként. Ma kevesebb mint ötven százalékos volt a város óvodáinak kihasználtsága. A szociális intézmények tekintetében holnapra várhatóak adatok. A tömeges ellenőrzés a járvány terjedésének lassítására, valamint a megbetegedések számának kiderítésére irányul.

Hétfőn az Ózdi Városközponti Óvodák mindhárom intézményében tömeges tesztelés zajlott a koronavírussal fertőzött dolgozók kiszűrésére. Összesen ötvenhét fő dolgozik a Mogyorósvölgyi, Nemzetőr és Katona József úti egységekben. Most elsősorban az óvodavezetőket, az óvodapedagógusokat, a titkárokat, asszisztenseket és a dajkákat tesztelték. Persze ezt leszámítva Ózd összes óvodáját és bölcsődéjét célkeresztbe vették. Egyébként országosan háromszázhetvenezer embert érint ez a folyamat. A részvétel pedig önkéntes. A hétfői és keddi ellenőrzés eredményesnek mondható.

„Nagy többsége a kollégáknak élt ezzel a lehetőséggel. Gyakorlatilag két nap alatt folyt a tesztelés. Négy dolgozónak lett pozitív a gyorstesztje. Ennek megfelelően a járványügyi intézkedéseket megtettük. Négy óvodai csoportot a hatóság bezárt. Azok a dolgozók, akik ezen a héten nem éltek a lehetőséggel, tehát valamilyen oknál fogva nem kérték a tesztelést, ők a jövőhéten újrakérhetik. Gyakorlatilag minden héten tesztelve lesznek az óvodai dolgozók, így minimalizálva annak a lehetőségét, hogy megfertőzzenek bárkit” - mondta Szaniszló Károly, köznevelési és művelődési referens.
 
Azoknak a gyerekeknek, akik azokba a csoportokba járnak, amelyeket bezártak tíz napig kell otthon tartózkodniuk a karanténszabályoknak megfelelően. Ma egyébként összességében negyvenöt százalék volt a város óvodáinak a kihasználtsága. A szociális intézmények tekintetében holnapra várható átfogóbb információ.

„Az ÓTSZEGYII szakosított ellátást nyújtó bentlakásos intézményeiben a mai nap folyamán fognak lezajlani a tesztelések. Mivel nem kaptunk annyi tesztet, amennyi dolgozónk van ezen a héten, ezért ma ötven dolgozónk tesztelése fog lezajlani a Bulcsú úti idősotthon, a Szabolcsközi idősotthon, az Átmeneti Szálló és az Éjjeli Menedékhely dolgozóit fogja az egyik háziorvos tesztelni” - nyilatkozta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Az intézmény igazgatója elmondta, hogy egyébként a Szabolcsközi idősotthonban két-három hete minden ellátott tünetmentes, de az ápolószemélyzet továbbra is nagyon körültekintően és óvatosan kezeli a helyzetet. A Bulcsú útiról ugyanez egyelőre nem mondható el. Egyébként az intézmény háziorvosa öt körzetet visz egyedül. Az ÓTSZEGYII-nél nem szerettek volna kockáztatni egy esetleges megbetegedést a doktor tekintetében, ezért egy másikat kértek fel a feladatra, bár hozzá sem tartozik sokkal kevesebb körzet.


874_0_t 874_1_t 874_2_t 874_3_t
874_4_t 874_5_t 874_6_t 874_7_t
Vissza