Terjedő vírus2020. november 25. (szerda) 19:00 - Híreknews/9873_0_300.jpgHazánkban a települések 91 százalékában van jelen a koronavírus – többek közt ez hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes is beszámolt a legfrissebb járványügyi adatokról. Szó esett emellett arról, hogy az előző héthez képest hét százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak, illetve hogy az influenzajárvány még nem kezdődött el hazánkban.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóját is Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese kezdte meg. A rendőr alezredes elmondta, hogy a mai kormányülés járványvédelemmel kapcsolatos döntéseiről, holnap tájékoztatják a lakosságot. Ezt követően beszámolt az elrendelt járványvédelmi korlátozásokkal kapcsolatban az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseiről. Többek között a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok megsértése miatt 269 esetben léptek fel a rendőrök, emellett a boltokban 39 személyt értek tetten ugyan ezen okok miatt, illetve közel két hónapra zárattak be egy vendéglátóhelyet. Kiderült továbbá, hogy a több mint egy hete életbe lépő kijárási korlátozást a mai napig is többen megszegik.

„Az elmúlt huszonnégy órában összesen 295 személlyel szemben intézkedtünk. Ez bontva a következőképpen néz ki: 289 személy volt, aki ténylegesen megszegte a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat, két személy nem tartotta be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályokat, 4 személy pedig a közterületi magatartási szabályt szegte meg. A november 4-ei kijárási korlátozás, valamint a november 10-én 24 órakor hatályba lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta összesen 6244 személlyel szemben intézkedtek rendőreink” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Ezt követően dr. Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat: 3806 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel pedig 185 687 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban jelenleg 7718 beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 114 főre emelkedett. A tisztifőorvos elmondta azt is, hogy az elmúlt hetekben változni látszik a járvány görbéje.

„Egy nagyon fontos adat, illetve eredmény az, hogy a 47. héten a 46-al szemben 7 százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltunk. Ez pontosan 2177 főt jelent. A pozitív személyek közül 54 százalékban képviseltek a nők, míg 46 százalékban a férfiak” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos hozzátette, hogy az adatokból látszik, ahogyan nő az életkor a gyerekek vonatkozásában, úgy nő az érintettség is, tehát a fertőzöttség mértéke. A hattól kilenc évesek körében 365 fő fertőzött, míg a tíz és tizennégy éves korosztályban 968 igazolt fertőzött van. Szó esett arról, hogy már a települések 91 százalékában van jelen a koronavírus, illetve az is hogy az influenzajárvány még nem kezdődött el hazánkban.

Vissza