Több akció (képgalériával)2020. november 25. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9871_0_300.jpgVéradásra várták a segíteni szándékozókat ma a Civil Házba. A Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének eseményén több olyan donor is megjelent, aki célzottan kívánt segíteni rokonán vagy ismerősén. A szokásosan minden hónap utolsó szerdájára meghirdetett program a hét folyamán további akcióval is kiegészül.

Közel ötven donor érkezett ma a Civil Házba. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete által meghirdetett eseményen ezúttal több olyan résztvevő is megjelent, aki irányítottan kívánt vért adni. Előzetesen közel negyvenen jelentkeztek be. Ódor Máriusz már tizennégy alkalommal nyújtott ilyen módon segítséget.

„Munkahelyemen adtam legelőször vért, a kollégák inspirációjára. Akkoriban az volt az alapkoncepció, hogy igen, adok vért. Egyrészt én is rászorulhatok, másrészt valakinek ez jó” - mondta Ódor Máriusz.

A véradás persze nem csak azért fontos, mert ezzel segíthetünk másokon, hanem azért is, mert ilyenkor olyan betegségekre is fény derülhet, amelyekről korábban nem volt tudomásunk. Így volt ezzel Punka Jánosné is, aki gyermekei példáját követve vált rendszeres véradóvá.

„Volt egy olyan betegségem, hogy pajzsmirigy gyulladás. Arra is úgy jöttek rá, hogy megpróbáltam vért adni, és akkor azt mondták, hogy menjek el az orvoshoz, vizsgáltassam ki magam, mert a szervezetemben gyulladás van, és így nem tudtak vért venni” - nyilatkozta Punka Jánosné.

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársaival ezen a héten még találkozhatnak azok, akik egyéb módon is segítenének.

„A Magyar Élelmiszerbank Egyesületének jóvoltából közösen egy gyűjtést szervezünk. Kiírtak egy pályázatot, amit a Megyei Vöröskereszt is megnyert. Miskolcon, Tiszaújvárosban, és Ózdon. Három helyszínen fogunk gyűjteni. Ózdon az Aldiban, péntek, szombat, és vasárnap” - emelte ki Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Azok, akik élelmiszerrel szeretnének segíteni, november 27-étől 29-éig tehetik ezt meg. 27-én, pénteken 14-18 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10-18 óráig. Az összegyűjtött tartós élelmiszercsomagokat Ózdon és a körzethez tartozó huszonkilenc településen fogják szétosztani azok között, akik korábban ezt kérvényezték. Ám egyéb fontos dátum is lesz a héten. November 27-én tartják ugyanis a Véradók Napját. A jeles nap alkalmából a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezete ajándékkal lepi meg azokat az donorokat, akik ötven, hetvenöt, illetve száz, vagy annál több alkalommal adtak már vért. Városunkban összesen huszonegy ilyen segítő van. Közöttük emlékérmet, vászontáskát, törülközőt és bort osztanak majd ki a szervezet munkatársai.


871_0_t 871_1_t 871_2_t 871_3_t
871_4_t
Vissza