Területi megoszlás2020. november 24. (kedd) 19:00 - Híreknews/9870_0_300.jpgA legfertőzöttebb területek közé tartozik Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Többek közt ez derült ki azokból az adatokból, amelyeket ma ismertetett az országos tisztifőorvos. Megyénket csupán Budapest, Pest megye és Győr-Moson-Sopron előzi meg ebben az összevetésben. A kórházban ápolt betegek száma azonban kisebb mértékű emelkedést mutat az előző hetekhez képest.

3929 fővel nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, és 117-en hunytak el a betegség miatt az elmúlt huszonnégy órában. Többek közt ez derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján, ahol az országos tisztifőorvos azt is kifejtette, hogy jelenleg 7598-an szorulnak kórházi ellátásra, de az intézményekben fekvők száma most kisebb mértékben emelkedik, mint az előző hetekben. Dr. Müller Cecília ismertette a megyei adatokat. Borsod-Abaúj-Zemplénben a járvány kezdete óta 10744 embernél mutatott pozitív eredményt a vizsgálat, jelenleg 7056 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Budapest, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megye után ez a térség a leginkább fertőzött. A vírus ugyanakkor már szinte minden magyar településen jelen lehet.

„Településeink 91 százalékában már jelen van igazolt fertőzött személy. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy a többi településen nem lehet fertőzött személy, de laboratóriumi vizsgálattal 91 százaléknál igazoltuk a fertőzöttek jelenlétét” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A járványügyi korlátozásokkal kapcsolatos rendőri intézkedéseket ezúttal is Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese részletezte. Kitért a mától érvényes védett vásárlási idősávra is, kiemelve, hogy annak betartatásában az egyes üzletek üzemeltetőinek és dolgozóinak is közre kell működni. Mulasztás esetén őket is sújthatják szankciók.

„A védett vásárlási idősávra vonatkozó szabályok betartatásáról az üzlet üzemeltetője, illetve az üzlet alkalmazottja köteles gondoskodni. Amennyiben ebben a védett idősávban olyan személyt észlelnek az üzlet területén, akire az idősáv nem terjed ki, abban az esetben kötelesek megtenni a szükséges intézkedéseket, a jogsértő személyt fel kell szólítani az üzlet elhagyására. Amennyiben a személy ennek nem tesz eleget, értesíteni kell a rendőrséget” - hangsúlyozta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a kórházban ápoltak száma már most is magas, de tetőzésről egyelőre nem beszélhetünk. Éppen ezért nagyon fontos az óvintézkedések betartása. Ezzel segíthetünk fenntartani az egészségügyi ellátórendszer működőképességét.

Vissza