Gyalogost gázolt2020. november 24. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/9869_0_300.jpgSzabályosan közlekedő gyalogost gázolt el a zebrán egy 66 éves sofőr tegnap, az esti órákban. A ruhagyári kereszteződésbe a vétkes férfi Szentsimon irányából érkezett, és nem adta meg az elsőbbséget az éppen átkelő nőnek. A baleset során az asszony nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megváltozott körülmények között történő közlekedés még nagyobb óvatosságot igényel.

Balesetről tanúskodnak azok a felfestések, amelyek a volt Ruhagyárnál található kereszteződésben láthatóak az úttesten. Jól látszik, hogy a zebrán történt az incidens. Információink szerint tegnap, az esti órákban egy 66 éves férfi autójával Szentsimon felől közlekedett a Piac út irányába. Útja során nem adta meg az elsőbbséget a zebrán szabályosan közlekedő gyalogosnak és elsodorta őt. Az eset során a vétlen asszony nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai szabálysértési feljelentést tettek a vétkes sofőrrel szemben. Az egyenruhások felhívják a lakosság figyelmét az óvatosságra.

„A megváltozott látási viszonyokra való tekintettel, mivel már hamarabb sötétedik és később van világos az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy még gyalogátkelőhelyen is megfelelő körültekintéssel keljenek csak át. Győződjünk meg arról, hogy a velünk szemben, vagy a mellettünk közlekedő gépjármű meg fog tudni állni. Amennyiben sötét ruhát veszünk fel sötétben, próbáljuk meg magunkat kivilágítani prizmákkal, világító berendezéssel vagy olyan eszközzel, ami minket láthatóvá tesz a közúti forgalomban részt vevők számára” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A rendőrség minden esztendőben meghirdeti a látni és látszani akcióját. Az őszi-téli időszakban még inkább fontos az elővigyázatosság, hiszen a köd és a korai sötétedés megnehezíti a közlekedést. Fontos lehet az autók fényszórójának megfelelő beállítása is, ugyanis ennek elmulasztása esetén a fényforrás rendkívül vakító a többi közlekedő számára, ami balesetveszélyes is lehet.

A tervek szerint az önkormányzat hamarosan a közvilágítást is fejleszti majd, ami szintén hozzájárulhat a balesetveszélyes szituációk elkerüléséhez. Ennek megfelelően új ledes lámpatesteket szerelnek majd fel, amivel sokkal jobb megvilágítást kaphatnak többek között a gyalogátkelőhelyek is.

A baleset-megelőzésben a gyalogosoknak is nagy szerepük van. Jól kell ugyanis felmérni, hogy a járművel közlekedők mennyi idő alatt képesek teljesen megállni a helyzet észlelésétől. Ez a csúszós úton akár több 10 méteres fékutat is jelenthet.

Vissza