Városlakók véleménye2020. november 24. (kedd) 19:00 - Híreknews/9868_0_300.jpgMa lépett életbe a 65. évnél idősebbek vásárlási sávját tételesen rögzítő kormányrendelet, amely szerint hétköznap reggel 9 és 11 óra között, illetve hétvégén reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek tartózkodhatnak a boltok területén. A korlátozásról kikértük a helyiek véleményét is, ugyanis ez a téma mindenkit érint.

Tegnap számoltunk be arról, hogy ismét bevezette a kormány a 65 év felettiek saját vásárlási idősávját. Az ezzel kapcsolatos pontos adatok a Magyar Közlöny tegnap esti, legfrissebb számában jelentek meg. Kiderült, hogy a tavaszi állapotokhoz képest annyi a változás, hogy az idősek egész nap felkereshetik az üzleteket, ám hétköznap reggel 9 és 11 óra között, illetve hétvégén reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek tartózkodhatnak a boltok területén. A szabályozás mindenkit érint, így kikértük a városlakók véleményét is a témában.

„Egyáltalán nem tartom jó kezdeményezésnek, mert most is meg kellett várnom a 11 órát a vásárlással. Biztos, hogy van értelme, mert vannak, akik akkor szeretnek vásárolni. Én a korlátokat semmilyen szempontból nem szeretem” - hangsúlyozta Balázs Csabáné.

„Úgy alakítjuk, hogy jó legyen. Természetesen jobb volt, amikor nem volt időkorlát szerintem” - nyilatkozta Harkály Flórián.

„Igazából én délelőtt nem nagyon mászkálok, így engem nem nagyon érint. Én ezt hülyeségnek tartom. Szerintem ezzel nem lehet megállítani a vírust” - fogalmazott Oláh Béla Dávid.

A szabályozás csupán a napi fogyasztási cikkeket értékesítő élelmiszerboltokra, a drogériákra és a gyógyszert és gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekre érvényes. Ennek megfelelően többek között a ruházati és a műszaki cikkeket árusító helyekre sem vonatkozik, így ott egész nap, bármilyen korú vásárlót kiszolgálhatnak.

„A műszaki cikkeket árusító helyeket nem érinti ez a korlátozás, tehát a műszaki boltokban teljes nyitvatartási idő alatt nyugodtan jöhetnek vásárolni. Várjuk is kedves vásárlóinkat szeretettel, hiszen ide időkorlátozás nélkül bármikor betérhetnek” - mondta Magda Zsolt, a Kápolnai Műszaki Bútor Áruház munkatársa.

A rendeletből több olyan árusítóhely is kimaradt tehát, ami jelentős forgalmat bonyolít le. Így a Városi Piacra sem vonatkozik a szabályozás. Ezzel kapcsolatban Janiczak Dávid polgármestertől megtudtuk, hogy ameddig azt a kormány kötelezővé nem teszi, a piacon nem vezetik be a vásárlási idősávot.

Vissza