Nagyobb biztonság2020. november 20. (péntek) 19:00 - Városnews/9863_0_300.jpgAz eddigi legnagyobb fejlesztés jöhet a város térfigyelő kamerarendszerében. Ennek megfelelően a lakossági igények és a rendészet-szakmai javaslatok alapján 18 új eszköz szolgálja majd a közbiztonság javítását. A tervek szerint úgy alakítják ki a szükséges hálózatot, hogy később tovább bővíthető legyen.

Évek óta tartó folyamat városunkban a kamerarendszer fejlesztése. Ez nagymértékben tudja segíteni az egyenruhások munkáját. A tervek szerint ezúttal tizennyolc eszközzel bővül majd a helyi hálózat. A beruházás az önkormányzat által biztosított keretből valósulhat meg. Többek között Sajóvárkonyon, Urajon, Szentsimonban, az Újváros téren és a Városközpontban is lesznek új megfigyelőpontok.

„Minden évben igyekeztünk fejleszteni a térfigyelő hálózatot. Idén lehetőség nyílt arra év vége közeledtével, hogy egyszerre egy nagyobb beruházás keretében a város minden területén térfigyelő kamerákat helyezzünk ki. Erre a lakossági igények alapján, és a rendészeti visszajelzések alapján is szükség volt. Bízunk benne, hogy ez a fejlesztés továbbra is hozzájárul majd ahhoz, hogy biztonságosabbak élhessünk és közlekedhessünk Ózd városában” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A kamerák helyének kijelölésénél figyelembe vették az áthaladó forgalmat, az elmúlt időszakban elkövetett jogsértések számát és a lehetséges menekülési útvonalakat is. Korábban az Ózdi Rendőrkapitánysággal is történt egyeztetés ez ügyben. A rendszer a bűncselekmények elkövetésének felderítésében, valamint a gyanúsítottak beazonosításában és felkutatásában tud segíteni a rendvédelmi szerveknek.

„A kamerák kiválasztásánál határt szab a rendelkezésre álló pénzügyi keret. Az erre a célra elkülönített összegből ár-érték arányban törekszünk a legjobbat kihozni. Inkább a nevesebb, régóta jól működő márkák közül válogatunk. Fontos szempont volt, hogy motoros zoommal legyenek ellátva ezek a kamerák, és négy megapixeles felbontást tudjanak. Figyelembe vettük az éjjellátási képességet, hogy milyen távolra, és ködös időben mennyire tud jó minőségű képet készíteni” - emelte ki Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Mivel a legtöbb kamera villanyoszlopra kerül majd, így az Émásszal is egyeztetniük kell az érintetteknek. A szakemberek elmondták, hogy mindenképpen úgy akarták megtervezni a hálózatot, hogy az esetleges további bővítéseket is meg lehessen valósítani rajta. Ha minden jól megy, jövő nyár elejére már üzembiztosan fog működni a rendszer a lakosság védelmében.

A kép illusztráció.

Vissza