Tesztelés indul2020. november 20. (péntek) 19:00 - Híreknews/9862_0_300.jpgÁtfogó tesztelés kezdődik több ágazatban, így az egészségügyi és szociális területen dolgozókat, valamint az oktatási intézmények munkatársait is megvizsgálják a következő hetekben. A tervek szerint várhatóan mintegy 370 ezer embert érint majd a folyamat, a részvétel önkéntes, de ajánlott.

Tömeges teszteléssorozat indult mától a szociális dolgozók körében. A jövő héttől az egészségügyi dolgozók, valamint az oktatási intézményekben tevékenykedők is átesnek a mintavételen. A folyamatnak kettős célja van: egyrészt a fertőzöttek beazonosítása révén a járvány terjedésének lassítása, másrészt a megbetegedések számának teljesebb feltérképezése. A részletekről a területi közigazgatásért felelős államtitkár beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján.

„Összesen tehát tizenhatezer-hatszázkilencvenegy helyszínen, mintegy 370 ezer ember tesztelésére fog sor kerülni ebben a célzott, csoportos tesztelési folyamatban. A vizsgálatokat a koronavírus kimutatására alkalmas antigén gyorstesztekkel fogjuk végezni. Az érintettek számára természetesen a részvétel önkéntes, mégis arra szeretném kérni a tesztelésben részt vevő intézmények dolgozóit, hogy jelenjenek meg a teszteléseken” - hangsúlyozta György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Az országos tisztifőorvos részletezte, hogy az elmúlt huszonnégy órában 4440 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 96 beteg. Bár az új esetek száma az elmúlt napokban alacsonyabb volt, mint például a hét elején, dr. Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy ebből még következtetéseket nem szabad levonni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a fegyelmezettség és az óvintézkedések betartása továbbra is kulcsfontosságú.

„A karácsonyi ajándékok megvásárlását ne hagyjuk az utolsó percekre. Kerüljük a tömeget, gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk ajándékozni, mivel lepnénk meg szeretteinket. Ezeknek a beszerzését lassan kezdjük meg, hogy az üzletekben is a zsúfoltságot kerüljük el” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy szeretnék elérni, hogy ne kelljen további szigorításokat bevezetni. A jelenlegi intézkedések eredményét kettő-négy hét után lehet majd látni. Éppen ezért továbbra is kiemelten fontos a maszkviselés, valamint a kijárási tilalom és a rendelkezések betartása.

Kép forrása: internet.

Vissza