Helyi értékek (képgalériával)2020. november 20. (péntek) 19:00 - Városnews/9861_0_300.jpgKézműves termékekkel várták ma délelőtt tizenegy órától az ózdiakat a Városi Piac új részlegén. A szervezők először a Városház térre szerettek volna kipakolni, de azt a jelenlegi szabályozások nem teszik lehetővé. Az érdeklődők többféle kézzel készített portékából válogathattak. A tervek szerint minden hónap harmadik péntekén kitelepülnek majd az árusok.

A Városi Piac új részlegén a szervezők egy régi hagyományt szeretnének újraéleszteni, természetesen minden aktuális előírás szigorú betartásával.
 
„Szabályok döntik el, hogy lehet e árulni, ugye a karácsonyi vásárokat megtiltották, megszüntették ebben a helyzetben. Volt már egy kézművesvásár Ózdon régiségvásárral egybekötve, de az megszűnt, valamiért nem folytatták a szervezők. Ezért úgy gondoltam, hogy a többi kiállítóval fogjunk össze, és indítsuk el ezt a kézműves piacot, mivel sokan vannak itt Ózd környékén kézművesek, és az emberek nem nagyon tudnak rólunk” - mondta Barna Richárd, szervező.

Persze az árusok nemcsak szappannal, hanem például gyöngyből és bőrből készült ékszerekkel, kézzel festett portékákkal, szálas teákkal, gyógynövényekkel, lekvárokkal, szörpökkel, mézkülönlegességekkel, horgolt mesefigurákkal, textil használati- és ajándéktárgyakkal várták a kilátogatókat. Egyelőre nyolcan határoztak úgy, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. A megmozdulás nem titkolt célja középpontba állítani a helyi vállalkozókat, kistermelőket és támogatni őket.

„Ne a multiban vásároljanak az emberek, tömeg van, és nem is feltétlenül minőségi termék az, amit megvesznek. Itt szívvel-lélekkel, kézzel készült, egyedi dolgokat tudnak vásárolni, nem drágábban és helyi termelőktől. A termékek környezetbarát technológiákkal készülnek, azzal sincs probléma. Én azt mondom, hogy aki csak teheti az jöjjön, és tőlünk vásároljon” - hangsúlyozta Szurdok Renáta, a KicsiKacsaHáz tulajdonosa.

A termelők ilyen alkalmakkor hasznos tanácsokat, tapasztalatokat is megosztanak a vásárlókkal, hogy így segíthessék a döntést. A karácsony közeledtével egyre többen választják az egyedi, akár személyre szabott ajándékokat.

„Nagyon szépek a kézművestermékek, én mindenkinek csak ajánlani tudom, mert a karácsonyi dolgokhoz, a mindennapi, hétköznapi élethez illenek. Sokkal finomabbak, mint amit az üzletben lehet kapni, és sokkal egyedibbek” - emelte ki Mokri Pálné Eta.

A kézművesek jövőbeni tervei közt szerepel, hogy rendszeresen, függetlenül az ünnepektől minden hónap harmadik péntekén jelen legyenek ilyen formában is a város vérkeringésében, egyelőre délelőtt tizenegy és délután három óra között.


861_0_t 861_1_t 861_2_t 861_3_t
861_4_t 861_5_t 861_6_t 861_7_t
861_8_t 861_9_t 861_10_t 861_11_t
861_12_t 861_13_t 861_14_t 861_15_t
Vissza