Növekvő nyomás (képgalériával)2020. november 20. (péntek) 19:00 - Egészségnews/9860_0_300.jpgAz Almási Balogh Pál Kórház közel száz dolgozója esett ki a munkából, túlnyomó részük Covid-19 megbetegedés miatt. Ez is közrejátszik abban, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik az intézményre. Ennek másik oka az, hogy több olyan beteg is felkeresi az egészségügyi ellátóhelyet, aki nem szorul sürgősségi ellátásra.

A koronavírus járvány nagy fokú terjedése egyre inkább tetten érhető az egészségügyi intézmények működésében is. Ez a háziorvosi-, illetve a szakorvosi ellátás nagymértékű leterheltségén érhető leginkább tetten. A már korábban hozott védelmi intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a koronavírus terjedésével a lehető legkisebb mértékű nyomás nehezedjen a rendszerre. Az pedig nem csökken, hanem egyre inkább nő. A pandémia az e területen dolgozókat sem kerüli el, ami még tovább súlyosbítja a helyzetet.

„Összességében körülbelül száz egészségügyi dolgozó van most jelen pillanatban kiesve. Ezek közül vannak, akik valamilyen élethelyzetből, vagy más betegségből eredően már korábban kiestek. Ez körülbelül olyan 20-25 fő, de a túlnyomó többség Covid-19-el kapcsolatos megbetegedés miatt esett ki. Ezek közül jelen pillanatban 13 orvos van, aki vagy karantén, vagy betegség miatt van távol” - emelte ki dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

A kiesett dolgozók miatt talán még inkább fontos, hogy az ellátást kizárólag azok vegyék igénybe, akik sürgősségi ellátásra szorulnak. Ennek jelentősége persze nem csak abban áll, hogy ez által csökkenjen a kórházakra nehezedő nyomás. A páciensek így ugyanis saját egészségüket is veszélyeztetik. A kórházakban mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a Covid-os, illetve a nem Covid-os betegeket izolálják egymástól, a megfertőződés veszélye azonnban ennek ellenére is fennállhat. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a katonaság milyen módon támogatja a kórházak munkáját.

Így például szeptember végén a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisának köszönhetően egy nagy méretű, több mint hetven négyzetméteres sátrat emeltek az épület bejárata elé. Ez azóta a várakozó betegek számára nyújt védelmet az időjárás viszontagságai ellen. Az Almási Balogh Pál Kórház jelenleg két fő segítségét igényelte.

„A kormányrendeletben meghatározta a Kormány azt, hogy milyen feladatot láthatnak el a katonák. Természetesen ezek nem szoros értelemben vett egészségügyi feladatok, de az egészségüggyel kapcsolatos operatív feladatok, illetve őrzés-védelem. A betegek felvilágosításával, irányításával, logisztikai feladatok végzésével kapcsolatos munkakörre tudjuk őket alkalmazni” - tette hozzá a kórház főigazgatója.

Fontos megemlíteni, hogy a közeljövőben várhatóan tizenöt fő, ötöd-, hatodéves orvostanhallgató is segíti majd a kórház munkáját. Jövő héttől pedig egyéb változás is lesz. Azok számára, akiknek hozzátartózóját Covid-19-el kezelik az Almási Balogh Pál Kórházban, november 23-ától telefonon kérhetnek információt a beteg állapotáról. Ennek menetét azonban szigorú adatvédelmi előírások szabályozzák. Így tájékoztatást cselekvőképes beteg esetén csak a páciens által megadott egészségügyi dokumentációban rögzített családtagnak, illetve személynek adnak. A diszpécserszolgálat munkatársai a megjelölt hozzátartozónak, vagy személynek egy kódszámot adnak. Telefonos érdeklődés esetén ennek a kódszámnak, továbbá a beteg azonosító adatainak bemondása után kaphat felvilágosítást az ellátásban részesülő hozzátartozójáról. A diszpécserszolgálat hétfőtől, munkanapokon 10-től 12 óráig, illetve 14-16 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 10-12 óráig hívható a 06-70/453-4525-ös telefonszámon. A vonal azonban leterhelt lehet, ezért a kórház munkatársai a betegek, illetve a hozzátartozók türelmét és megértését kérik.


860_0_t 860_1_t 860_2_t
Vissza