Új fejlemények2020. november 19. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9858_0_300.jpgJövő szerdán dönthet a kormány a korlátozásokkal kapcsolatos következő lépésekről. Erről beszélt Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Pénteken kezdik tesztelni a szociális intézmények dolgozóit, jövő hétfőn pedig a tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat. Ma 4512 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Ma is a járványügyi intézkedések voltak a középpontban a Kormányinfón. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált a tegnap megjelent hírekre, miszerint februárig meghosszabbították a korlátozásokat. Elmondta, hogy ezekben az időkben kiemelten fontos a pontos tájékoztatás. Hozzátette, hogy jövő hét szerdán döntenek a védelmi intézkedések következő lépéseiről. Emellett a tesztelés fázisairól is beszélt.

„Az egészségügyi, szociális, nevelési intézményekben és bölcsődékben országos, rendszeres tesztelést rendel el. Az Operatív Törzs által megszabott rendben és ütemezéssel fog zajlani. Szeretném itt is hangsúlyozni, a tesztelésen való részvétel önkéntes, tehát senkit nem lehet kötelezni arra, hogy vesse alá magát a tesztelésnek. Ez a holnapi napon veszi kezdetét elsőként a szociális intézményekkel. Jövő héten hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben is megkezdődik” - hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szó volt emellett a várható vakcinákról, valamint arról is, hogy az előrejelzések általában decemberre vagy januárra teszik a járvány hazai tetőzését. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóját Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte a rendőrségi statisztikákkal.

„A maszkviselési szabályok mellett ellenőriztük az üzletek korlátozott nyitvatartása, valamint az egyes létesítmények, szolgáltatási helyek nyitvatartási tilalmára vonatkozó szabályát is. Az elmúlt 24 órában a rendőreink közigazgatási hatósági intézkedésként öt esetben döntöttek vendéglátó hely, illetve szolgáltatási hely ideiglenes bezárása mellett. A jogszabály hatályba lépése óta összesen 59 üzlet, létesítmény és szolgáltatási hely tekintetében döntöttünk a bezárásról” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Ezt követően dr. Müller Cecília ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járványgörbe továbbra is emelkedik, így a cél a vírus terjedésének lassítása.

„4512 fővel emelkedett a pozitívnak minősített fertőzöttek száma hazánkban. Így mindösszesen 161 461 főt tartunk nyilván, aki a pandémia alatt igazolt fertőzöttnek mutatkozott. Sajnos elveszítettünk az elmúlt 24 órában újabb 92 embertársunkat” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A szakemberektől elhangzott, hogy a hazai települések mintegy 88 százalékát érinti már a járvány. Most a 40–49 éves korosztály a leginkább érintett, az összes aktív fertőzött negyede ebbe a korosztályba tartozik.

Kép forrása: internet.

Vissza