Online is óvatosan2020. november 19. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/9857_0_300.jpgVeszélyeket rejthet magában az internetes ajándékvásárlás. A szakemberek szerint a járványhelyzet miatt idén a korábbi évekhez képest népszerűbb lehet az online rendelés. A rendőrség azonban felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki igyekezzen csak megbízható, ellenőrizhető helyről vásárolni.

A járványhelyzet miatt a megszokottnál is jóval korábban jelentek meg a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó termékek a boltok polcain. Sokan már most elkezdték beszerezni a különféle díszeket, illetve ajándékokat. A szakemberek szerint azonban a vírus terjedése miatt a vevők is elővigyázatosabbak, így idén a korábbi évekhez képest népszerűbb lehet az internetes vásárlás. Ha pedig valaki ezt a formát választja, számolnia kell azzal is, hogy egyes esetekben hosszabb időt is igénybe vehet, amíg megérkeznek a megrendelt termékek. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ez a vásárlási forma is rejt magában veszélyeket.

„Minden esetben győződjünk meg arról, hogy ha terméket internetről rendelünk, hogy azt valóban meg fogjuk-e kapni, és olyan helyről rendeljük, amit le tudunk informálni. Lehetőleg előre pénzt ne utaljunk el, és győződjünk meg az eladó valódiságáról, hogy ne egy álprofilnak vagy csalónak utaljunk előre pénzt, vagy csaljanak ki tőlünk nagyobb értékeket” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Érdemes tehát ismert, biztos háttérrel rendelkező webshopokból rendelni, valamint mások értékelései, visszajelzései alapján tájékozódni arról, mennyire megbízható a kiszemelt üzlet. Ha kétségeink vannak, inkább pórbáljuk máshonnan beszerezni a kiválasztott terméket. Annak, aki mégis a személyes bevásárlás mellett dönt, mindenképpen érdemes elkerülni az utolsó néhány hétre várható nagy tömeget. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára egyébként elmondta, a járványhelyzet miatt továbbra sincs szükség élelmiszerek felhalmozására.

„Semmi ok pánikvásárlásra, ezt a vásárlók is megtanulták, megtapasztalták a tavaszi hetekben, hónapokban. Hiszen minden kifogyott árut azonnal pótoltak a gyártók és a kereskedők. Jelenleg ennek az égvilágon semmi jele, és értelme sincsen” - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fontos tehát, hogy interneten is csak megbízható forrásból vásároljunk, személyes áruház-látogatás esetén pedig kerüljük a tömeget, ahol feltűnhetnek a zsebtolvajok. Aki az óvintézkedések ellenére is úgy érzi, átverték, megkárosították, minél előbb értesítse a rendőrséget, hogy megkezdhessék az ügy kivizsgálását.

Kép forrása: internet.

Vissza