Lassítani a terjedést2020. november 18. (szerda) 19:00 - Híreknews/9851_0_300.jpgA tegnapihoz képest ma már kevesebb személynél, összesen 4290 főnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma azonban emelkedett, 99 nagyrészt idős, krónikus betegségben szenvedő honfitársunkat veszítettük el. 7499 főt ápolnak kórházban, akik közül 581-en vannak lélegeztetőgépen. Megyénkben az elmúlt huszonnégy órában viszont már kilencezer fő fölé emelkedett a pozitív esetek száma.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetőhelyettesének beszámolójával vette kezdetét a mai sajtótájékoztató. Ennek során az elmúlt huszonnégy óra rendőri intézkedéseinek adatait részletezte. Elhangzott, hogy az egyenruhások folyamatosan ellenőrzik a maszkviselés szabályait a közterületeken, a tömegközlekedési eszközökön, továbbá azok várakozóhelyein. Ezen kívül a kereskedelmi egységekben is rendszeresen vizsgálják a szabályok, illetve a kijárási tilalom betartását. Emellett egy valótlan tartalmú hírre is felhívta a lakosság figyelmét.

„A ma megjelent sajtóhírekkel ellentétben a jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedéseket nem hosszabbította meg Magyarország kormánya. Azok a korábbiakban már bejelentett szerint december 11-éig maradnak hatályban. Addig alkalmazandóak. A kormány a veszélyhelyzetet hosszabbította meg az Országgyűlés döntése alapján, február nyolcadik napjáig” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az Ügyeleti Központ vezetőhelyettese elmondta, hogy a rendőrség 432 személlyel szemben intézkedett a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. 111 esetben alkalmaztak figyelmeztetést, 152-szer szabtak ki helyszíni bírságot, 67 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Összegzésként megállapította, hogy az adatokat elemezve, az elmúlt huszonnégy órában az előző naphoz képest több rendőri intézkedést kellett kezdeményezniük. Az Operatív Törzs jelenleg 325 óvodában, és 51 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. Digitális tanrend szerinti oktatásról pedig 362 általános iskolai osztály, és 27 általános iskola esetében döntött. Ezek után dr. Müller Cecília beszámolója következett, amelynek során az országos tisztifőorvos a betegség terjedésének életkori megoszlásáról is beszélt.

„Elmondhatjuk azt, hogy a negyven, negyvenkilenc éves korosztály a legérintettebb. Az összes fertőzöttnek körülbelül, megközelítőleg a negyede ebbe a korosztályba tartozik. A hatvanöt év felettiek aránya tizenöt százaléknyi. Ebből a nyolcvan éven felüliek aránya mintegy öt százalékos reprezentációt ad. A tizennégy év alattiak százalékos aránya négy százalék körül van” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos az antibiotikumok használatával kapcsolatban is több hasznos információt megosztott. Így kiemelte, hogy azokat mindenki csak orvosi javallatra, az előírt mennyiségben, és időtartamig szedje. Amennyiben pedig maradt még ezekből a készítményekből, úgy azokat egy esetleges újabb megbetegedés esetén sem szabad felhasználni. Az Operatív Törzs továbbra is kéri az emberek együttműködését, illetve a szabályok betartását, hiszen egész Európában, így hazánkban is folyamatosan nő a fertőzöttek száma. Ezért elsődleges cél a járvány lassítása, továbbá a kórházak teljesítőképességének védelme.

Kép forrása: internet.

Vissza