Gyors terjedés2020. november 16. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9845_0_300.jpgTovábbra is gyors ütemben nő a koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt huszonnégy órában közel 6500 új esetet regisztráltak országszerte. Megyénkben összességében immár nyolcezernél is több betegnél igazolták a vírus jelenlétét a járvány kezdete óta. A kór már több oktatási intézményben is megjelent, de az iskolák nem számítanak gócpontnak.

A középiskolák rendben átálltak a digitális oktatási rendre, az általános iskolák viszont továbbra is hagyományos formában működnek. Ezek között is vannak viszont olyan intézmények, amelyekben megjelent a koronavírus. Többek között erről beszélt ma délelőtt a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán szerint többnyire egy-egy esetet regisztrálnak, ritkábbak azok az iskolák, ahol csoportos megbetegedést észlelnek. Nem tekinthetők tehát gócpontnak az intézmények.

„A járvány tehát jelen van a köznevelésben, a fertőzés sajnos mindenhol lehetséges, de az iskolák nem képeznek gócpontot továbbra sem. Annak érdekében, hogy minél pontosabban lássuk a helyzetet, készülünk a már bejelentett hetenkénti tesztelés megvalósítására, ennek a logisztikája szervezés alatt áll” - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy Európa küzd a járvány gyors terjedésével, hazánkban pedig az elmúlt huszonnégy órában 6495 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a betegség 93 ember életét követelte. Dr. Müller Cecília továbbra is az óvintézkedések betartására hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy a legfontosabb cél a járvány lassítása.

„Próbáljuk csökkenteni a fertőződések lehetőségét, ezáltal a súlyosan zajló megbetegedések számát is. Ezzel tudunk segíteni az egészségügyi dolgozóknak, illetve az ellátórendszer terhelését csökkenten, mérsékelni. Mindenképpen az a cél, és mindnyájunk előtt ez kell, hogy lebegjen, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, a terhelést ezáltal csökkentsük az ellátórendszeren” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos hozzátette: a szűrés egyre több helyen zajlik. Városunkban korábban szűrőpontot alakítottak ki, és az ország számos pontján üzemelnek úgynevezett szűrőbuszok is. Mivel mind a gyógyszer-, mind az élelmiszer-ellátás folyamatosan megoldott, felhalmozásra és pánikszerű vásárlásra egyik téren sincs szükség. A korlátozó intézkedések betartásával kapcsolatos tapasztalatokat az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette. Kiss Róbert szerint közterületen megfelelő a fegyelem, viszont az üzletekben előfordulnak problémák.

„A hétvégén a kijárási tilalom, valamint a közterületi magatartási szabályok ellenőrzése során azt tapasztalták rendőreink, hogy a gyalogosforgalom gyér volt, pénteken és szombaton éjjel minimális volt a közterületi jelenlét az utcákon. Elsősorban ezért a járművekre terjedt ki a rendőrségi ellenőrzés. Azt tapasztaltuk, hogy az állampolgárok jelentős számban megértették azt, hogy a kijárási tilalom betartásával mások életét, testi épségét, illetve egészségét tudják megóvni” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Országszerte egyébként jelenleg 120 ezer fölött van az aktív fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta a fővárosban és Pest megyében regisztrálták a legtöbb koronavírusos beteget. Megyénkben mindeddig 8217 igazoltan pozitív teszt született.

Kép forrása: internet.

Vissza