Óvodai hírek2020. november 16. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/9844_0_300.jpgA város ovisainak több mint fele otthon maradt. 1145 gyermekből ma már csak közel 600 jelent meg az intézményekben. Arról tájékoztatott a fenntartó, hogy orvosi igazolás nélkül is távol maradhatnak azok az apróságok, akiknek a szülei meg tudják oldani az elhelyezést, és az előírt módon jelzik ezt az óvoda felé. Ez is az egyik fontos eleme a járvány elleni védekezésnek.

A koronavírus a legkisebbek életét is megváltoztatta, hiszen számos új szabályhoz kellett alkalmazkodniuk. Az önkormányzat közlése szerint a veszélyhelyzet idején orvosi igazolás nélkül is otthon maradhatnak azok az ovisok, akik elhelyezését meg tudják oldani a szülők, és így biztonságosabbnak ítélik meg.

„Bár már korábban is lehetőség volt rá, hogy szülői igazolás mellett a gyermek otthon maradhasson, fontosnak tartottuk kihirdetni, hogy mindenki tisztában legyen vele. Különösen ebben a helyzetben, amikor a vírus miatt óvni kell főként az idősebbeket, otthon tarthassák a gyermekeiket. Kerülve ezzel azt a lehetőséget, hogy esetleg ők legyenek a vírus hordozói. Éltek is vele nagyon sokan az óvodai rendszerben. Bízunk benne, hogy ez is egy fontos lépés ahhoz, hogy a városban a fertőzés terjedését megállítsuk” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Október elsejei adatok szerint 1145 gyermek iratkozott be a városi intézményekbe. Bár szinte egyáltalán nincs olyan, hogy minden ovis bent van betegség, vagy más elfoglaltság miatt, a koronavírus második hullámában, az önkormányzat tájékoztatását követően egyre többen maradtak otthon.

„A mai számok azt mutatják, hogy körülbelül olyan 600 fő van most bent az óvodai intézményekben. Nyilván az általános kihasználtság olyan 80-90% között szokott mozogni. Mindig vannak beteg gyerekek, mindig vannak hiányzók. Ez a mostani létszám olyan 50%-hoz közelít. Ez nyilván annak köszönhető, hogy vannak olyanok, akik valamilyen formában meg tudják oldani a gyermekük elhelyezését” - emelte ki Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Fontos, hogy a távolmaradást a szülőnek írásban előre vagy a tárgynapon 10 óráig kell jelezni az óvoda felé. Továbbra is fontos, hogy amennyiben lehet, kerüljük a nagy tömeget, így kiemelt szerepet kaphat a közösségi védekezésben a szociális távolságtartás.

Vissza