Rendszert ellenőriztek (képgalériával)2020. november 16. (hétfő) 19:00 - Városnews/9843_0_300.jpgTerületbejárást tartottak ma délelőtt Hódoscsépányon a szennyvízcsatorna-hálózat kivitelezésével kapcsolatban. Az ellenőrzés a rendszer működésére irányult. Az aknafedlapok és átemelők környékén még akadtak hiányosságok, így amíg azokat nem pótolják, addig nem is veszi át a mérnökszervezet és az üzemeletető. A javításokat pár napon belül elvégzik.

A szennyvízcsatorna-beruházáshoz kapcsolódó munkálatok miatt földet szállítottak a hódoscsépányi sportpálya mellé a kivitelező cég munkatársai, most a tereprendezés zajlik. Ez az utolsó részvízgyűjtő terület, amelyet bejárnak a szakemberek. Kétféle ellenőrzést szoktak tartani, az egyik, amikor a közterületek helyreállítása kerül célkeresztbe, míg a másik, amikor üzemviteli szempontokat vesznek figyelembe. A mai vizsgálat is a csatornahálózat megfelelő működésére irányult.

„Ahogyan a főutat helyreállították, az aknafedlapokat szintbe kellett emelni, ezeket meg kellett mozgatni az eredeti állapothoz képest. Ezeket ki kell takarítani, az aknafedlapokat belülről rendbe kell tenni. A felemelés miatt befolyt anyagokat el kell távolítani, valamint a hálózatba ilyenkor óhatatlanul aszfalt, aszfaltmaradvány és törmelék kerül bele, azt szintén ki kell takarítani, ki kell mostani” - mondta Feigl Roland, az Oviber Szinva-terv Tranzinvest Konzorcium műszaki ellenőre.

Egész Hódoscsépány az átemelőkkel csatlakozik a városi gravitációs hálózatra. Ezekből a területen nyolc darab készült. A forgatási próba már korábban megtörtént, akkor üzemképesnek könyvelték el a rendszert. Jelenleg a lejtésviszonyokat és kialakításokat vizsgálták.

„Hogy mennyire vannak kitisztítva az aknák, folyásfenekek, fedlapok. Olyan hiányosságok vannak még, hogy szintbeállító gyűrűket kell még kikenni, és a zöldben lévő aknáknak a gallérbetonozását kell elvégezni, ott ahol ez nem megfelelő” - emelte ki Mihály Zsolt, a Mészáros & Mészáros Kft. alvállalkozója.

Mihály Zsolt azt mondja, hogy komolyabb üzemelési hibák nincsenek, ezeket az apróbb munkálatokat pedig pár napon belül eszközölni fogják. Ezt követően pedig újra bejárást tartanak majd az üzemeltetővel közösen, vagyis az ÉRV Zrt. képviselőjével. Fontos információ, hogy ezt a részt még nem adták át műszakilag, mégis többen illegálisan rákötöttek a már elkészült, de még át nem adott hálózatra. Ez komoly közegészségügyi kockázatot is magában hordoz. Az illetékesek arra kérik a lakosságot, csak akkor kezdjék el használni a rendszert, ha erről értesítést kapnak.


843_0_t 843_1_t 843_2_t 843_3_t
843_4_t 843_5_t 843_6_t 843_7_t
Vissza