Szerencsétlen párosítás?2020. november 13. (péntek) 19:00 - Híreknews/9841_0_300.jpgMa van péntek tizenharmadika. Az ózdiak többsége nem babonás, legalábbis ez derült ma ki a városban. Pedig misztikus számként emlegetjük a 13-ast. Sok helyen baljós, negatív jelentést társítanak hozzá. Amerikában például a 13. emeletet kihagyják, nincs ilyen számmal jelzett hotelszoba és kórterem sem. A törökök is hasonlóan gondolkodnak, viszont a kínai és egyiptomi kultúrában kifejezetten szerencsésnek tartják.

Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus ma beavatott minket a hiedelem eredetébe. Róla ma egyébként kiderült az is, hogy péntek 13-án, éjfél előtt 13 perccel született, azt mondja, hogy péntek 13-a a tizenkilencedik századtól számít babonás napnak a keresztény hagyományok szerint.

„Külön-külön azonban, tehát a péntek is és a tizenharmadikai is már az ókortól kezdve nagyon-nagyon súlyos dolgokat hordozott magával. Pénteken alapvetően a kivégzések napja volt a középkorban, illetve már Rómában is, tehát mindig pénteken tartották a nyilvános kivégzéseket. Ez már önmagában nagyon rossz hangot ad ennek a napnak. Ezen kívül Krisztust is pénteken feszítették meg, és az özönvizet is hagyományosan a pénteki napra teszik” - mondta Darvayné Vincze Tímea, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusa.

A tizenhármas szám ugyancsak a szerencsétlenek közé tartozik, elég ha az utolsó vacsorára gondolunk, hiszen akkor is ennyien ültek az asztalnál. Ma stábunk csak olyan emberekkel találkozott a városban, akik számára ez a nap pontosan ugyanolyan, mint az összes többi.

„Én nem vagyok babonás, nem hiszek az ilyesmiben. Nem szoktam lottózni, nyerni sem, így veszíteni sem. Ez olyan „sima” nap szerintem, nekem legalábbis az” - nyilatkozta Holli Istvánné Zita.

„Semmi nem zavar, nem is vagyok babonás, maximum egy lottót fel szoktam adni, és ennyi az egész” - emelte ki Nyeste Balázs.

„Nekem a péntek 13-a ugyanolyan nap, mint a többi. Annyiból jó, hogy péntek van, és hamarosan vége a műszakunknak, és mehetünk haza otthon tenni a dolgunkat. Én nem vagyok egy babonás alkat, én azt gondolom, hogy mindenki a szerencséjét saját maga kovácsolja. A kolléganők közül többen átmentek sorsjegyet venni, lottó számokat írta le. Drukkolok nekik, én igazából nagyon ritkán játszom a szerencsével. Egy évben ha egyszer veszek egy sorsjegyet, vagy egy lottót kitöltök hobbiból. Igazából nekem ez a nap nem mondd semmi mást, mint péntek” - fogalmazott Bertáné Várnai Ilona.

Érdekes módon ha ezen a napon fekete macska szalad át előttünk, akkor az visszájára fordítja a dolgokat. Tehát ma kifejezetten jó, ha ez megtörténik. A hiedelmekből még most is több él a köztudatban. Például tilos házasságot kötni, új házba költözni, vagy hosszú útra indulni ezen a napon. Ma egyébként mi is vásároltunk kaparós sorsjegyet egy nagyobb pénznyeremény reményében, végül ugyanannyit tehettünk zsebre, mint amennyit kiadtunk. Egyébként ebben az évben kétszer esett tizenharmadika pénteki napra, az első márciusban volt.

Kép forrása: internet.

Vissza