Út a középiskolába (képgalériával)2020. november 12. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9837_0_300.jpgDigitális eszközökkel próbálja meg elérni a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat az Ózdi Szakképzési Centrum. Annak érdekében, hogy a vírushelyzetben is megszólíthassák a fiatalokat, több infopanelt is vásároltak. Ezek segítségével bemutathatják az intézményi egységek kínálatát. A diákok már birtokba is vették az új eszközöket.

A vírushelyzet az életünk minden területét befolyásolja. A most végzős nyolcadikosok helyzete sem könnyű, hiszen a pályaválasztásuk határozza meg azt, hogy mivel töltik majd a következő éveiket. Az Ózdi Szakképzési Centrum szakemberei is felismerték a helyzet komolyságát, és azon dolgoznak, hogy elérhessék a tanulókat.

„Tulajdonképpen a hagyományos értelemben vett pályaválasztási hetekre-napokra, a klasszikus eszközökre nincs lehetőségünk. Ebből adódóan két blokk szerint készültünk. Az egyik az online tér adta lehetőségek kiaknázása, például a honlapunk és a facebook oldalunk. Emellett a tv segítségével a megjelenés, valamint az infopanelek elhelyezése az iskolában” - mondta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum kancellárja.

A Tuza Ottó főigazgató irodájában beüzemelt panelon is látszik, hogy valóban a mai kor követelményeinek megfelelően mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyek közül a diákok választhatnak. A szakképzésben egyébként számos változásra van kilátás.

„Ebben a tanévben már új típusú osztályok indulták. Technikumok, szakképző iskolák, 5 és 3 éves képzések. Egy nagyon fontos új elem, hogy innentől kezdve minden olyan tanuló, aki a szakképzést választja kilencedik évfolyamtól, már ösztöndíjat kap, ami a minimálbérhez van kötve. Ez évente követni fogja a minimálbér változását. Ha kimegy a gyakorlóhelyre ott pedig munkabért kap. A minimálbér minimum 60%-át kell, hogy megkapja” - emelte ki Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Városunkban egyelőre két panelt helyeztek el. Egy a Vasvár Úti Általános Iskolában, egy pedig a Bolyky Tamás Általános Iskolában kapott helyet. Ezeket már birtokba is vették a fiatalok. A tervek szerint egy-két héten belül más oktatási intézményekbe viszik majd át az információs pultokat, hogy az ottani diákok is megismerhessék a képzési kínálatot.


837_0_t 837_1_t 837_2_t 837_3_t
837_4_t 837_5_t
Vissza