Újra online2020. november 12. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9836_0_300.jpgAz ózdi középiskolák is átálltak a digitális oktatásra. Az intézmények a tavaszi félévben már sok tapasztalatot szereztek ezzel a tanrenddel kapcsolatban, több helyen pedig már az elmúlt hónapokban is tudatosan készültek az esetleges változásokra. Az általános iskolákban ugyanakkor továbbra is a hagyományos rendben folyik az oktatás.

Csönd uralkodik a város középiskoláinak környékén. Tavasszal is hasonló volt a helyzet, szerdától pedig újra bevezette a Kormány a digitális oktatási rendet. Az erről szóló döntést a miniszterelnök már hétfőn bejelentette, a rendelkezés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló parlamenti döntés után, kedden éjszaka lépett hatályba.

„A felsőoktatás csak online formában működhet, és a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni. A középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Ennek megfelelően most már az ózdi középiskolák is bezárták kapuikat a diákok előtt. Egyes esetekben ugyanakkor nehézséget okoz, hogy egy-egy tanuló nem rendelkezik megfelelő informatikai eszközökkel, vagy internet-hozzáféréssel. Az intézmények tavasszal már sok tapasztalatot szereztek az online oktatás területén, ezekből tudtak meríteni most is. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója elmondta, számítottak arra, hogy az újabb bezárás előbb vagy utóbb be fog következni, így tudatosan igyekeztek készülni is erre a helyzetre.

„Még a nyáron regisztráltuk az intézményünket a Google Gsuite szolgáltatásába, ami tulajdonképpen egy oktatássegítő szoftvercsomag. Szeptemberben már folyamatosan beregisztráltuk, felkészítettük a gyerekeket is arra, hogy ha esetleg a digitális oktatásba el kell vonulnia a SZIKSZI-nek, akkor könnyebb legyen az átállás. Tehát maga a szoftverismeret és a módszertan már ki volt dolgozva” - fogalmazott Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A pedagógusok elkészítettek egy csökkentett kontaktóraszámú órarendet. Bár továbbra is az a cél, hogy a tanárok folyamatos kapcsolatban legyenek a diákokkal, de a tanulók kiegészítésként önálló feladatokat is kapnak. Mivel náluk a szakképzésben nem tipikusan kétkezi szakmákat oktatnak, így a gyakorlat is jól működik digitális rendben. Azokat az órákat, amelyeken elengedhetetlen a jelenlét, átmenetileg a következő félévre csoportosítják át. Az online oktatást egyelőre harminc napra rendelték el, az általános iskolák azonban továbbra is hagyományos formában működnek. Az operatív törzs folyamatosan figyeli a járványhelyzet alakulását, és szükség esetén meghosszabbítja az intézkedéseket.

Vissza