Szabadtéri maszkviselés2020. november 11. (szerda) 19:00 - Városnews/9833_0_300.jpgA város több pontján is kötelező lesz mától a maszkviselés Janiczak Dávid döntésének értelmében. Ezt a jogkört a kormány tegnapi határozatát követően kapta meg a polgármester. A szabályozás szerint a vasútállomáson, a buszindítóban, a piacon és az oktatási intézmények 100 méteres körzetében is használni kell majd a védőeszközöket.

Orbán Viktor tegnapi bejelentése után biztossá vált, hogy még inkább megnehezednek a mindennapok, hiszen szabadtéren is kötelezővé teszik a maszkhasználatot a tízezer fő feletti településeken. Nem egyedi esetről van szó, hiszen Európa több államában is vezettek már be hasonló intézkedéseket. Azt, hogy a városok pontosan mely területeit érinti a korlátozás, a polgármester határozza meg.

„A kormány felhatalmazása alapján úgy döntöttem, hogy Ózd város közigazgatási területén a Városi Piacon, az autó- és vasútállomás területén, oktatási és nevelési intézmények 100 méteres körzetében lesz kötelező a maszkhasználat. Ezek azok a helyek, ahol csoportosulások előfordulhatnak, így fontos, hogy ezeken a helyeken meg jobban védekezzünk a vírus ellen” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A szabályozást a tervek szerint a rendőrség és a katonaság munkatársai ellenőrzik majd. A városlakókat is megkérdeztük arról, hogy mennyire tartják indokoltnak a szigorításokat. Minden általunk megszólított helyi lakos egyetértett az intézkedéssel.

„Akár hová bementem, mindig feltettem a maszkot. Csak az zavar, hogy amikor felteszem, nem látok a szemüvegemmel. Ezért le kell vennem” - mondta Lőkös Istvánné.

„Tulajdonképpen azt látom, hogy napról napra egyre komolyabban veszik a helyzetet az emberek így helyileg is. Talán korábban kellett volna központilag meghozni ezt az intézkedést. Ez elkerülhetetlen annak érdekében, hogy konszolidálódjon amennyire csak lehet ez az egész víruskérdés” - nyilatkozta Lemák György.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

Vissza