Érvényben a szabályok2020. november 11. (szerda) 19:00 - Híreknews/9832_0_300.jpgÉletbe léptek nulla órától a szigorúbb védelmi intézkedések, a részletszabályok már a Magyar Közlönyben is megjelentek. Így a kijárási tilalommal kapcsolatos rendelkezéseket, a maszkviselés megerősítését, az üzletekre, valamint vendéglátóhelyekre vonatkozó előírásokat egyaránt pontosította a kormány.

Ma nulla órától életbe léptek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló szigorúbb szabályok, és tegnap délután megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását is. A miniszterelnök este a köztévében beszélt a szigorítás szükségszerűségéről, és arról, hogy azok nélkül a hazai egészségügy elérné teljesítőképessége határát.

„A tudósaink, elemzőink szerint körülbelül ötven százalék az esélye annak, hogy ha a dolgok így mennek tovább, akkor az egészségügyi ellátórendszer kitart. Védekezőeszközökből szinte korlátlanul áll minden rendelkezésre. Az orvosok is jók, az ápolónők is kiválóak, de a számuk véges” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Bár Orbán Viktor már hétfőn bejelentette, hogy milyen szabályokra lehet számítani, ezek csak kedd éjféltől léptek hatályba. A rendelkezések részleteiről beszélt Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese is.

„A kormányrendelet értelmében este nyolc és reggel öt óra között kijárási tilalom lép életbe. Mindenki köteles este nyolc óra és reggel öt óra között a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Annak a személynek megengedett lakó-, illetve tartózkodási helyének elhagyása, aki munkavégzés céljából munkahelyéről az otthonába, valamint otthonából a munkahelyére közlekedik. Illetve versenyszerűen sportolók az edzésen vagy sporteseményen való részvétel céljából” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Emellett tilos közterületeken, nyilvános helyeken a csoportosulás, és a rendezvények tartását is megtiltották. Családi összejöveteleken legfeljebb tízen vehetnek részt, a házasságkötéseket lakodalom nélkül lehet megrendezni, kizárólag a szertartásvezető, az anyakönyvvezető, a pár, a tanúk, a szülők, nagyszülők és a testvérek részvételével. Az üzletek nem tarthatnak nyitva este hét és reggel öt óra között, a vendéglátóhelyek pedig kizárólag kiszállítást, vagy elviteles ételek kiadását vállalhatják. A szálláshelyek csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkező vendégeket fogadhatnak. Zárva tartanak a szabadidős létesítmények, így egyebek mellett fedett uszodák, könyvtárak, múzeumok, színházak és mozik is. Engedélyezett viszont az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása. A versenysportolók számára a bajnokságok mérkőzései zárt kapuk mögött tarthatók meg. Így a korábbi hírekkel ellentétben a megyei labdarúgó-bajnokságok is folytatódhatnak, de szurkolók nélkül. Az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy a járvány felszálló ágban van, a legveszélyeztetettebbek továbbra is az idősek és a krónikus betegek.

„Körülbelül hét százalékot regisztrálunk a járvány kezdete óta az elhunytak között, akiknél semmilyen alapbetegséget nem tudtunk felderíteni. Tehát a krónikus betegségben szenvedők és elsősorban az idősebb korosztály változatlanul veszélyeztetett” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az elmúlt huszonnégy órában 3945 új fertőzést regisztráltak hazánkban, és elhunyt 101 beteg. Borsod-Abaúj-Zemplénben jelenleg 7135 koronavírusost tartanak nyilván. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a korlátozások a járvány terjedésének lassítására lehetnek alkalmasak, megoldást azonban csak a vakcina jelent majd. Abból az első, kisebb mennyiséget december végére, míg a tömeges szállítmányokat áprilisra lehet várni.

Vissza