Folyamatos óvintézkedések (képgalériával)2020. november 10. (kedd) 19:00 - Városnews/9830_0_300.jpgAz Átmeneti Szálló, az Éjjeli Menedékhely és a Nappali Melegedő is majdnem teljes kihasználtsággal működik városunkban. Ezekbe az intézményegységekbe még nem szivárgott be a koronavírus-járvány. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény munkatársai szigorú szabályokat követnek és tartanak be a megelőzés érdekében.

A hajléktalan-ellátásra vonatkozóan jelenleg még a szeptemberben bevezetett eljárásrend van érvényben. Ezeket a szabályokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozta meg. Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója elmondta, hogy sem tavasszal, sem pedig most ősszel eddig még nem volt koronavírusos ellátottjuk.

„Az Átmeneti Szállásra, illetve az Éjjeli Menedékhelyre ezek a szabályok, szigorító intézkedések olyan szinten nem vonatkoznak, hogy ott intézményelhagyás tilalom nincs, tehát a bentlakók mozoghatnak szabadon az idősotthonokkal ellentétben. Viszont új ellátottat egyik intézményi egységünkbe sem vehetünk fel, csak két negatív Covid PCR teszt meglétével” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Ezeket pedig három napon belül kell elvégezni. Aki nem rendelkezik lakcímmel, azt az intézményegység háziorvosához irányítják, aki majd megigényli a vizsgálatot az Országos Mentőszolgálattól. Bár a jelenlegi helyzetben rendkívül leterheltek a mentőszolgálatok. Sokszor egy hetet, vagy többet is várni kell egy-egy tesztelésre. A két bentlakásos intézményükben, vagyis az Éjjeli Menedékhelyen és az Átmeneti Szálláson látogatási tilalom van érvényben. A Nappali Melegedőbe betérők napi kétszeri lázmérésen és kézfertőtlenítésen esnek át. A dolgozókat is folyamatosan ellenőrzik, és a takarításra is nagy hangsúlyt fektetnek, a maszk viselése pedig természetesen mindenkinek kötelező.

„Az Éjjeli Menedékhely majdnem száz százalékos kihasználtsággal működik, az Átmeneti Szálláson elég hosszú ideje 37 fő van az 50 fő helyett. Oda azért most nehezebb bekerülni a járvány miatt, a Nappali Melegedő pedig 90-92 százalékos kihasználtsággal működik” - nyilatkozta Jene András, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény részlegvezetője.

Az épületen belül, hogy minél jobban elkülönítsék az ellátottakat és kisebb legyen a csoportosulás, műhelyfoglalkozásra is lehetőséget biztosítanak külön helyiségekben. Egyikben a kosárkák készülnek, egy másikban pedig színes anyagdarabokból fonnak lábtörlőket. Az elvégzett munka fejében pedig kedvezményt kapnak az ellátottak, vagyis így hamarabb igénybe vehetik a bentlakásos intézmények szolgáltatásait.


830_0_t 830_1_t 830_2_t 830_3_t
830_4_t 830_5_t 830_6_t 830_7_t
830_8_t 830_9_t 830_10_t
Vissza