Felhívni a figyelmet (képgalériával)2020. november 10. (kedd) 19:00 - Városnews/9829_0_300.jpgNagy méretű táblát helyeztek el a régi Béke Szálló elé tegnap. A város vezetése ezzel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy ki a felelős az épület állapotáért. Ózdon több, hasonlóan elhanyagolt létesítmény is található, amelyek jelentősen rontják a városképet. Egyes esetekben ezek megközelítése akár életveszélyes is lehet.

A hajdan szebb napokat megélt, több funkciót is betöltő épület évek óta áll elhagyatottan. Állapota pedig folyamatosan romlik. A közelben lakók is gyakran tapasztalhatják, hogy rendszeresen bejárnak a területre illetéktelenek. Az Ózdi Városi Televízió is gyakran foglalkozott már korábban a témával. Legutóbb például arról számoltak be, hogy vélhetően innen származó nagy méretű üvegszilánkok kerültek a járdára, illetve az úttestre, veszélyeztetve az arra közlekedők testi épségét. Persze ez csak egy az ilyen épületek kapcsán felmerülő problémák sorában. 

„Sajnos több romos, vagy romlásnak indult épület is van a városban, amiket tulajdonosaik nem tartanak karban, nem vigyáznak rá. Legtöbbször hátsó szándékkal került a tulajdonukba. Különböző hiteleket vesznek fel rá, és a gondozatlanság következtében az állapotuk a város összképét rontja. Nem beszélve arról, hogy ezek az ingatlanok hasznosíthatóak is lennének, amennyiben jó kezekbe kerülnének” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az önkormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ezen épületek tulajdonosait szankcionálja. Továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az ingatlanokat megfelelően kezeljék. Ez azonban a legtöbbször nem vezet eredményre.

A 48-as út melletti, magántulajdonban lévő régi banképület is már rég óta rontja a városképet. A tulajdonosok ellen csődeljárás indult. Az ügy jelenleg a felszámolóbiztosnál van, akit az önkormányzat felszólított az épület helyreállítására. Erre azonban nem érkezett semmilyen reakció, így az önkormányzat a Járási Hivatallal közösen bejárást tartott a területen. Ennek során a szakemberek megállapították, hogy az épület jelenlegi állapotában életveszélyes.

Ezt követően egy bontási kötelezvényt adtak ki az ingatlanra, ami miatt a felszámoló beperelte a Járási Hivatalt. A peres eljárás jelenleg is tart. Ennek során a felszámoló felajánlotta az épületet megvételre az önkormányzatnak több mint tíz millió forintért. Ezt meg is vennék, ám ha az adásvétel az eljárás ideje alatt jönne létre, úgy a bontás az önkormányzatot kötelezné. Ez azonban több tíz millió forintba kerülne, amit jelenleg nem tudnak finanszírozni. Így abban bíznak, hogy a tulajdonosok a későbbiekben rendezik az épület állapotát.


829_0_t 829_1_t 829_2_t 829_3_t
829_4_t 829_5_t 829_6_t 829_7_t
829_8_t 829_9_t 829_10_t
Vissza