Éjféltől szigorúbb2020. november 10. (kedd) 19:00 - Híreknews/9828_0_300.jpgA sportrendezvényeket és a hitéleti tevékenységet is érinti az a szigorítás, amely szerda nulla órától lép életbe hazánkban. Kutyát sétáltatni azonban a kijárási tilalom ideje alatt is lehet. Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban is nagyon gyorsan terjed a járvány, ezért fontos a higiénés szabályok betartása.

Ma éjféltől lépnek életbe azok a korlátozó intézkedések, amelyeket tegnap délelőtt jelentett be a miniszterelnök. Így egyebek mellett este nyolc órától hajnali ötig kijárási tilalom lép életbe, megtiltják a rendezvényeket, digitális oktatásra állnak át a középiskolák és a felsőoktatási intézmények, bezárnak a szállodák, panziók, valamint az éttermek is csak kiszállítást vállalhatnak. Az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon gyorsan terjed a járvány, az elmúlt 24 órában 4140 fővel emelkedett a fertőzöttek száma. Borsod-Abaúj-Zemplénben már a hétezret is átlépte.

„Emelkedőek ezek a számok, éppen ezért kell minden intézkedést meghoznunk a járvány lassítása érdekében. Nagyon fontos az, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre. Ehhez az kell, hogy elkerüljük a fertőződéseket, tehát a higiénés rendszabályok szigorú betartása az élet mindennapi területein, ahol csak megfordulunk, a továbbadás minimalizálása” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a jelenlegi korlátozások betartását. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is beszélt, hogy az elmúlt huszonnégy órában országos szinten két üzletnél tapasztalták, hogy a személyzet vagy a vendégek nem tartották be az előírásokat. Mindkettő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. Edelényben egy pékségben tartottak ellenőrzést.

„Rendőreink a kereskedelmi hatósági jogkörben eljárva, közigazgatási intézkedésként két napra a pékséget a helyszínen bezáratták. Illetve két személy részére helyszíni bírságot szabtak ki, illetve egy személyt feljelentettek. A másik intézkedésünk Kazincbarcika területén történt, egy sörözőben, ahol szintén kereskedelmi hatósági jogkörben rendőreink jártak el. Itt is kétnapos bezárás lett a vége a hatósági ellenőrzésnek. Mégpedig a söröző üzemeltetője, pultosa és a helyiségben tartózkodó öt vendég egyáltalán nem, vagy nem megfelelő módon viselte a maszkot” - mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

A hétfőn bejelentett korlátozó intézkedésekre reagálva a Magyar Labdarúgó-szövetség is döntést hozott a bajnokságokkal kapcsolatban. Ennek értelmében az NB3-as, valamint a megyei pontvadászatokat leállítják, ami a megyei másodosztályban szereplő Ózd-Sajóvölgye gárdáját is érinti. A hitéletben is változások lesznek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a templomok nyitva maradnak, szentmisék azonban csak a kijárási korlátozásokhoz igazítva tarthatók. A Magyar Református Egyház ezzel szemben arra kérte a gyülekezeteket, hogy térjenek vissza az istentiszteletek online közvetítéséhez. A miniszterelnök ma a kutyatartók aggodalmaira válaszolva elfogadta az állatvédelemért felelős miniszteri biztos javaslatát, amely szerint a sétáltatásra időkorlát nélkül lehetőség lesz a lakóhely 500 méteres körzetében.

Kép forrása: internet.

Vissza