Terjed a járvány (képgalériával)2020. november 10. (kedd) 19:00 - Városnews/9827_0_300.jpgKoronavírus mintavételi pontot alakítottak ki a volt Bükk Étteremben. A helyiségben a mentőszolgálat egy munkatársa hajtja végre a vizsgálatot azokon, akik időpontot kapnak a szűrésre. Orr- és garatmintát is vesznek az ide érkezőktől, és kapacitástól függően akár egy-két napon belül meg is lehet az eredmény.

A volt Bükk Étteremben ma már nem az étkeztetés az elsődlegesen elvégzendő feladat, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nagyon megszaporodott azon esetek száma, akik PCR-mintavételre szorulnak. Ezt egy, a mentőknél dolgozó szakember veszi le. Az illetékesek szerint ez nagymértékben megkönnyítheti a procedúrát, hiszen nem kell esetenként napokig várni, ameddig megérkeznek az otthonokba az ápolók. Fontos, hogy a megjelenésnek is szabályai vannak.

„Nem beutalóköteles, hanem a háziorvos a mentőszolgálatot keresi fel egy mintavételi kéréssel. Ezt a szolgálat feldolgozza, és minden egyes beteget értesítenek telefonon, és megkérdezik, hogy be tud-e menni a mintavételi pontra, vagy ha idős vagy rosszabb az állapota, akkor várja a mentőt” - nyilatkozta Spák Tamás, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Tízperces időközönként adnak időpontot. A vizsgálatot elvégző szakember rendszeresen fertőtleníti a helyiséget. A procedúra csak néhány percet vesz igénybe. Előbb az orrüregből, majd a garatból is vesznek mintát.

„Nagyon jó lehetőségnek tartom. Tudom, hogy nagyon sok a beteg, nagyon leterheltek a mentősök és az orvosok is. Az anyukám is kórházban van, de nem mindenki tud eljönni. Én nem messze lakom, így el tudtam jönni, de szédülök, és van ez a gyengeségérzés, ami jellemző erre a betegségre. Kit kérjen meg az ember, hogy elkísérje, amikor senkit nem akarunk megfertőzni” - mondta Szalka Gézáné.

A szakemberektől megtudtuk, hogy a levett minták még aznap este eljutnak Miskolcra, ahol kiértékelik őket. Ugyanakkor a megnövekedett esetszám miatt néhány napig is eltarthat, amíg megérkeznek az eredmények.


827_0_t 827_1_t 827_2_t 827_3_t
827_4_t
Vissza