Szigorú szabályok2020. november 9. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9825_0_300.jpgKomoly szigorításokat jelentett be ma délelőtt a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, az operatív törzs javaslatai alapján szerda nulla órától vezethetik be az újabb korlátozó intézkedéseket. Este nyolc órától hajnali ötig kijárási tilalom lesz érvényben, és általános érvényű tiltás vonatkozik majd a rendezvényekre. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy az Országgyűlés megadja a Kormánynak a rendkívüli felhatalmazást.

Európa-szerte jelentősen növekszik a fertőzöttek száma, így hazánkban is egyre gyorsabban terjed a koronavírus. Egyebek mellett erről beszélt ma délelőtt a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette, hogy a kórházakban minden rendelkezésre áll, de a szakemberek száma véges, a vakcina megérkezéséig hetek vannak hátra. Ezért a járvány terjedését lassítani kell, ennek érdekében pedig komoly korlátozásokat vezetnek be.

„Este nyolc óra és hajnal öt óra között kijárási tilalom lesz. Nyolc órára mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetek élveznek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. Az üzletek és a fodrászatok, illetve egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A rendezvényekre vonatkozóan általános tilalom lép életbe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt. Esküvő lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a tanúk, a szülők és a testvérek lehetnek ott. A temetéseken legfeljebb ötven fő vehet részt. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött rendezik. A szabadidős létesítményeket, így mozikat, színházakat, fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket zárva kell tartani. A szállodák csak üzleti célból érkező vendégeket fogadhatnak. Változások lesznek az oktatásban is.

„A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat is be kell zárni. A középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe. Bölcsődék, óvodák és általános iskolák a tizennégy év alattiak számára nyitva maradnak. A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell” - tette hozzá Orbán Viktor.

Ezek a rendelkezések kedd éjféltől, vagyis szerda nulla órától lépnek életbe, amennyiben az Országgyűlés holnap megszavazza a Kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. Egyelőre harminc napra rendelik el a korlátozásokat, szükség esetén azonban meghosszabbítják azokat. Az elmúlt huszonnégy órában egyébként több mint ötezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hazánkban, ötvenöten pedig elhunytak. Megyénkben 6836 beteget tartanak nyilván.

Vissza