Soha ennyi2020. november 6. (péntek) 19:00 - Híreknews/9820_0_300.jpg4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így számuk 2250 főre emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 74 162 fő. Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a számítások szerint mennyien lehetnek majd intenzív osztályon decemberre.

Ma is rekordot döntött a koronavírussal küzdők száma hazánkban, ugyanis majd ötezer új esetet regisztráltak, ezzel pedig közel százezer főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Ennyi elhunyt sem volt még egy nap alatt, ugyanis 103-an vesztették életüket. Megyénkben eddig több mint hatezren betegedtek meg. Az aktív fertőzöttek száma Magyarországon 74 162 fő. Emellett a veszélyhelyzet újbóli bevezetése óta a rendőrség munkatársainak számos alkalommal kellett intézkednie.

„Kereskedelmi hatósági jogkörben eljárva csütörtökön számos ellenőrzést végeztek országszerte munkatársaim. Egy alkalommal kellett egy üzemeltetőt figyelmeztetésben részesíteniük. A kereskedelmi üzletek tulajdonosainak és üzemeltetőinek is megnőtt a felelősségük. Ezúton is kérjük őket, hogy mind a vásárlóikat, a vendégeiket és az alkalmazottaikat szólítsák fel a védelmi szabályok betartására. Súlyos szabálysértés esetén az ellenőrzést végző rendőrök a legszigorúbb szankciót is alkalmazhatják vagyis bezárhatják az üzletet” - hangsúlyozta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ezt követően dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót. A szakember elmondta, hogy nem csak hazánkban, hanem Európában is jelentős az esetszám növekedése. Kiemelte azt is, hogy a döntésekkel reagálniuk kell a fejleményekre.

„Át kell ütemeznünk az elektív ellátásokat. Ez azt jelenti, hogy azoknak az ellátásoknak egy része, amelyek halaszthatóak, nagy valószínűséggel még a mai napon egy rendelkezés születik, hogy ezek átütemezésre kerülnek, és egy későbbi időpontban kerül sor az elvégzésükre” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A járvánnyal kapcsolatos dolgokról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is reggel a Kossuth Rádióban. A kormányfő arról is beszélt, hogy már csak 700 magyar település akad, ahol nincs jelen a járvány, 23 iskolában távoktatás, 78-ban pedig vegyes oktatás zajlik. Terv szerint pedig megpróbálják nem bezárni az intézményeket. Ugyanakkor az előrejelzések szerint a következő hetekben romlani fog a helyzet.

„November 21-én kell ez a 2240 intenzív ágy, és december 10-én pedig szükségünk lesz 4480 intenzív ágyra. Az ehhez szükséges mennyiségű ápolónőre, orvosra, segítőkre és így tovább. Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa. Ehhez a december 10-i adathoz tartozik olyan 32 ezer ember, aki kórházi ágyon fekszik” - emelte ki Orbán Viktor, miniszterelnök.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, hiszen óriási az egyéni felelősség a járvány terjedését illetően.

Kép forrása: internet.

Vissza