Megoldási javaslatok (képgalériával)2020. november 6. (péntek) 19:00 - Városnews/9818_0_300.jpgUraj után ma Ráctagon folytatták a területbejárást a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése kapcsán a szakemberek. Ezúttal a területen való helyreállítást vizsgálták. Ezen kívül a bekötéseket is ellenőrizték. A munkálatok során itt ugyan kevesebb probléma merült fel, mint az uraji városrészen, de azért itt is adódtak nehézségek.

Ráctag volt az a városrész, ahol legkorábban indult meg a szennyvízcsatorna kiépítése. E miatt az itt élők már tavaly nyár óta elvégezhették a rákötéseket. Ezen a területen mintegy hét kilométernyi hálózati szakaszt alakítottak ki. A munkálatok során persze több problémával is szembesült a kivitelező. Ezt többek között a jelentős mennyiségű csapadékvíz okozta, amely több helyen is megbontotta a padkákat. Persze a domborzati viszonyok sem könnyítették meg a szakemberek munkáját.

„Az építés folyamán a nehézség ennél a területnél az volt, hogy itt nagyon sok lakást csak nyomottan lehetett rákötni a rendszerre. Sőt, van olyan rész, ahol nyomott vezeték rendszert is építettünk ki. Be kellett menni a magánterületekre, a magánterület tulajdonosaival egyeztetni kellett. Ezek megtörténtek. A nyomott vezetékekhez az aknákat beraktuk. Az aknák mellé pedig a kapcsolószekrényeket is betettük” - mondta Bíró Ferenc, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője.

A nyomott vezeték pontosan nyomás alatt lévő vezetéket jelent. A rendszer működéséhez egy házi átemelő szivattyú szükséges. Ilyen esetben a rákötés nem a telekhatártól egy méterre behelyezett tisztító idomra történik, hanem a legmélyebb pontra behelyezett házi átemelő aknába. Az ingatlan tulajdonosa erre köti rá a saját gravitációs rendszerét. A szivattyú pedig innen emeli ki a szennyvizet a nyomás alatti hálózatba. A bejárás során a szakemberek észleltek ugyan problémákat, ezekre azonban sikerült hamar megoldást találniuk.

„Itt vannak olyan régi, terméskövekkel borított árkok, amit a kivitelező, amikor beállt az ingatlanra, szét kellett, hogy szedje. Mivel azonban terméskövet már nem tudunk beszerezni, így ennek a helyreállítását egyeztettük az útkezelővel, és egy viszonylagos kompromisszumos megoldást találtunk ki. Ha jövőre átépítik ezt az árokburkolatot, beveszik a városi ütemtervbe, akkor ebbe a kivitelező anyagilag besegít” - nyilatkozta Feigl Roland, az Oviber Szinva-terv Tranzinvest Konzorcium műszaki ellenőre.

A mai bejárás során leginkább a padkákkal kapcsolatban észleltek problémákat. Ezek kijavítását azonban egy nap alatt el tudják végezni. Így a kivitelező cég úgy tervezi, hogy a területet jövő hét elején teljes egészében átadhatja majd.


818_0_t 818_1_t 818_2_t 818_3_t
818_4_t 818_5_t 818_6_t 818_7_t
818_8_t 818_9_t
Vissza