Zöld körforgás (képgalériával)2020. november 5. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9816_0_300.jpgMár több hete szedik a falevelet az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. A város szinte minden területén lehet velük találkozni. Az összegyűjtött zöldhulladékot zsákokba rendezik, és tömörítős autóval szállítják a Kovács-Hagyó Gyula úton található komposztálóba. A közelmúltban kiépítettek egy ipari vízhálózatot és egyéb fejlesztés is tervben van. Ebben az évben több, mint hetven tonna komposzt került ki a telepről.

Platós autó érkezik Hódoscsépányról a Kovács-Hagyó Gyula úton található komposztálótelepre. Fákat gallyaztak a területen, ezt szállították az Ózdi Városüzemeltető Intézmény által üzemeltetett területre. Folyamatosan mérik a beérkezett mennyiséget. Az egész éveben keletkező szerves hulladékot itt tárolják, és dolgozzák fel. Kiválogatják a szeméttől, az ágakat erdészeti darálóval aprítják fel, majd prizmákba rendezik.

Az előkészített komposztot a dobrosta tetejére helyezik, majd lerostálják, innen vezet az útja a város virágágyásaiba, illetve a kertészetekbe.

A csapadékos időjárásnak köszönhetően most három-négy hónap elegendő a komposzt éréséhez. A nyári időszakban viszont különösen fontos a locsolás, a prizmákat folyamatosan ellenőrzik, és ha hőmérséklete eléri a kritikus szintet, akkor szükség van a vízre. Ehhez kapcsolódóan történt fejlesztés az elmúlt időszakban: ipari vízhálózatot alakítottak ki, hat darab csapot helyeztek el a kerítés mellé. Egyéb fejlesztés is tervben van.
 
„Vásárolunk takaróponyvákat is. Ez ilyen különleges kiképzésű, víztaszító és légáteresztő ponyva lesz, amit ráteszünk majd a prizmákra. Ezzel nyáron elkerüljük azt, hogy kiszáradjon hamar a prizma, télen viszont tartja a nedvességet, valamint amikor rostálni szeretnénk, elkerüljük azt is vele, hogy túl nedves legyen a prizma. Tehát minden szempontból megfelelő lesz majd” - emelte ki Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Ebben az évben eddig 72 tonna komposztot forgattak vissza a környezetbe. Az ősz újabb feladatot jelent az intézmény dolgozóinak, hiszen a falevelektől is meg kell tisztítaniuk a várost. A munkálatok a város több pontján is párhuzamosan zajlanak. Ma a Kaszinó környékén is gereblyéztek, és óriási táskákba gyűjtötték a lehulló lombkoronát, persze igyekeznek minden területen jelen lenni. A Nagy Imre úton pedig már a tömörítős autóba ürítették a zsákokat.


816_0_t 816_1_t 816_2_t 816_3_t
816_4_t 816_5_t 816_6_t 816_7_t
816_8_t
Vissza