Jönnek a mínuszok2020. november 5. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9814_0_300.jpgMegérkezhetnek a napokban az első fagyok. A meteorológusok szerint a lehűlés miatt nagyobb területeken is csípős reggelekre készülhetünk. A megváltozott körülmények egyes betegségben szenvedőkre is komoly hatást gyakorolhatnak. Emellett az autótulajoknak is ügyelniük kell arra, hogy ne károsítsák meg őket a mínuszok.

Ahogy az minden évben lenni szokott, ahogy haladunk előre úgy hűl le térségünk levegője. A következő napokban a szakemberek szerint akár 0°C alá is kúszhatnak a hőmérők higanyszálai. Ehhez egy nagy kiterjedésű anticiklon jelenléte is hozzájárul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy havazásra egyelőre nincs kilátás a légköri jelenség okozta rétegfelhőzet kialakulása miatt.

„Borsod megyében Ózd térségében is megjelenhetnek a fagyok. Általában gyenge fagyokra kell készülni, tehát 0 és -5 °C között fognak alakulni a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek. Ezek tulajdonképpen a következő napokban szinte bármelyik éjszakán előfordulhatnak majd” - mondta Kuntár Roland, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az elmúlt időszakban több internetes médiumon is lehetett olvasni olyan híreket, melyek szerint például az a tény, hogy nem fagyott be még októberben sem a Jeges-tenger, kemény telet és extrém hideg betöréseket eredményezhet. A szakember szerint azonban ezek esetleges hatásait nem lehet rövid távon érzékelni.

A mínuszok miatt az egyes betegségben szenvedők is komolyabb tünetek tapasztalhatnak. Többek között a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, a légzőszervi betegek és a bőrpanaszokat elszenvedők állapota is romolhat valamelyest a hideg idő hatására.

Emellett az autósoknak is érdemes körültekintőnek lenniük, hiszen a gépjárművekben is kárt okozhatnak az első fagyok. Ajánlatos az ablakmosó folyadékot télire cserélni, ugyanis azzal, hogy a nyári megfagy, nemcsak az azt szállító csöveket, hanem a mozgató szivattyút is tönkre teheti. Ennek cseréje pedig egyes esetekben kellemetlen folyamat is lehet. A mínuszok az utakon is meglátszódhatnak majd, így elérkezett a téli abroncsok felszerelésének ideje.

Kép forrása: internet.

Vissza