Újabb veszélyhelyzet (képgalériával)2020. november 4. (szerda) 19:00 - Híreknews/9813_0_300.jpgRendkívüli jogrend bevezetéséről döntött a kormány. A koronavírus járvány megfékezésének érdekében pedig újabb korlátozó intézkedéseket léptettek életbe mától. Ezek többek közt a sportrendezvényeket, és a színházakat érintik, de az éjszakai kijárást is korlátozták. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Mától több jelentős változást is tapasztalhatnak az ózdiak. Ennek oka az éjféltől bevezetett rendkívüli jogrend. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében már az utóbbi időben is folyamatos szigorításokat vezettek be. A tegnapi döntés során pedig arra vonatkozólag is hoztak szabályokat, hogy a mozikban, színházakban, és a sportrendezvényeken a látogatók csak minden harmadik üléshelyet foglalhatják el. A különleges helyzet természetesen az önkormányzatok működésében is változásokat generál.

„Nekünk, ami a legfontosabb változást jelenti, és már a mai napot is befolyásolja, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével, ami tavasszal is megtörtént, a polgármester gyakorolja egy személyben a képviselő-testület jogköreit. Épp a mai napon lett volna egy rendkívüli képviselő-testületi ülésünk, amire készültünk az anyagokkal, és vártuk a képviselőket, hogy a döntéseket meghozzuk közösen, ezeket a döntéseket most nekem, egy személyben kell majd meghozni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A rendkívüli helyzetben a nyilvános könyvtárak, a muzeális- és közművelődési intézmények, a közösségi terek látogathatóak. Azonban a másfél méteres távolság tartása, illetve a szájmaszk viselése továbbra is kötelező. A kormány az Operatív Törzs javaslatára a szórakozóhelyek bezárásáról is döntött. Ennek következtében pedig bizonytalan ideig városunk egyik ismert discójának kapui sem nyithatnak ki.

„Ez sajnos minket is bezárásra kényszerít. A továbbiakban bizonytalan időre be kell zárni a Rio Disco kapuit. Mindenképpen rosszul érint. Mind az előző hónapokban is, és az ez előtti korlátozások is megviselték a helyet. Ez látszott létszámban, bevételben” - nyilatkozta Szabó Gábor, a RIO Disco Ózd rezidens DJ-je.

Már az e hét hétfőtől elrendelt, elsősorban vendéglátó egységekre vonatkozó szigorítások kapcsán is jelentős forgalomcsökkenésről számoltak be az üzemeltetők. Ez a tendencia pedig a szórakozóhelyekre is érvényes, hiszen esetükben is nagyjából a felére esett vissza a látogatók száma. További fontos változás még, hogy éjféltől reggel öt óráig kijárási korlátozást léptettek életbe. Ennek értelmében ezen időintervallumon belül mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén, illetve szálláshelyén tartózkodni. Munkavégzés céljából, illetve életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetben azonban a tartózkodási hely elhagyható. A szabályok betartását a rendőrség folyamatosan ellenőrzi. A kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét pedig folyamatosan felülvizsgálja.


813_0_t 813_1_t 813_2_t 813_3_t
813_4_t 813_5_t 813_6_t 813_7_t
Vissza