Negatív rekord2020. november 3. (kedd) 19:00 - Híreknews/9805_0_300.jpgÚjabb rekordot döntött a koronavírusos megbetegedések száma, egyetlen nap alatt közel négyezer új fertőzöttet regisztráltak. A súlyosbodó helyzetről Európa számos országából érkeznek a hírek, hazánkban pedig a települések nyolcvan százaléka érintett. Budapest és Pest megye után megyénkben tartják nyilván a legtöbb beteget.

Egyre súlyosbodik a járványhelyzet Európában, és Magyarország jelentős része is érintett már koronavírussal. Többek közt ez derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról számolt be, hogy 24 óra leforgása alatt közel négyezer új beteget regisztráltak. Jelenleg mintegy 64 ezer aktív fertőzöttről tudni, közülük 4767-et ápolnak kórházban, 348-an szorulnak lélegeztetésre.

„A fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. Ezt mutatja az is, hogy a magyar települések nyolcvan százaléka már érintett a fertőzéssel, tehát mindenhol előfordulhatnak koronavírus-fertőzésben megbetegedett személyek Magyarországon. Nagyon fontos, hogy mindenhol betartsuk azokat a megelőző higiénés rendszabályokat, amelyek a fertőzés terjedését meggátolják” - mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A legtöbb koronavírusos Budapesten és Pest megyében van, de közvetlenül utána Borsod-Abaúj-Zemplén következik. Szintén kiemelkedő a fertőzöttek száma Győr-Moson-Sopronban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban. A járvány gyors terjedése miatt továbbra is a higiéniás szabályok betartására, a maszkviselésre és a távolságtartásra hívják fel a figyelmet. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az egyenruhások hétfőtől érezhetően szigorúbban szankcionálnak.

„Az elmúlt huszonnégy órában országszerte 83 esetben intézkedtek kollégáim azért, mert a kereskedelmi üzletben, vagy a kormányrendeletben meghatározott egyéb zárt helyen szegték meg a védelmi intézkedések szabályait. A rendőrök tizennyolc esetben figyelmeztetéssel éltek, míg huszonhat alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, és harminckilenc embert feljelentettek. Ezekből az adatokból is látszik, hogy a rendőrség határozottabban lép fel a védelmi intézkedések szabályainak megszegőivel szemben” - emelte ki Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az operatív törzs folyamatosan figyelemmel követi a járványhelyzet alakulását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi intézkedések már nem elegendőek, így újabb szigorítások várhatók. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzottak szerint ma kora este várhatóan ezzel kapcsolatos bejelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök.

Kép forrása: internet.

Vissza