További szigorítás (képgalériával)2020. november 2. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9803_0_300.jpgMától tovább szigorodtak a maszkviselés szabályai. A november 2-ától hatályba lépő rendeletmódosítás értelmében a zenés- táncos rendezvények helyszínén, illetve a vendéglátó egységekben is kötelező a védelmi eszköz viselése. Az előírások megszegőire vonatkozó szankciókról is döntöttek.

További kellemetlenségekkel szembesülnek azok, akik az éttermekbe betérnek. Mától ugyanis kötelező a szájmaszk viselése. A szigorítás a munkavállalókra, és a vendégekre egyaránt vonatkozik. A védelmi eszköz használata kizárólag az étel és az ital elfogyasztása alatt nem kötelező. Utánajártunk, hogy az ózdi vendéglátók hogyan fogadták a rendeletmódosítást, illetve miként készülnek fel az új szabályok betartására, és betartatására.

„Nagy meglepetés nem volt, fel voltunk már készülve a dologra. Arra is fel vagyunk készülve, hogy a télre valószínűleg be kell majd zárnunk. Addig is igazából minden nap ajándék, úgy fogjuk fel. Tehát a törvényen változtatni sajnos nem tudunk, egyedül a hozzáállásunkon tudunk. Jelenleg ezt el kell fogadnunk, és ennyit tudunk tenni” - mondta Turi Benedek Norbert, az aCapella Étterem ügyvezetője.

Az új szabályozással kapcsolatos tájékoztatókat több ózdi étteremben is kihelyezték, és a kézfertőtlenítésre is lehetőség van a vendéglátó egységekben. A szinte folyamatos maszkviseléssel kapcsolatban azonban most még nehéz állást foglalni. A forgalom pedig már a járványhelyzet óta is jelentős visszaesést mutat.

„Nem életszerű, de tudomásul kell venni. Az alapbeállítás az embereknek az kell, hogy legyen, hogy a vírust, a fertőzéseket megakadályozzuk. Itt nálunk viszont tönkre teszi a vendéglátást, és ezzel nem vagyok egyedül az országban, a világban. Azt szeretnénk, ha minél hamarabb a végére érnénk, de véleményem szerint nem az a megoldás, hogy két fogás között a maszkot le föl vesszük” - nyilatkozta Lőw Gábor, a Hotel Ózd ügyvezetője.

A módosítás szövegében az is szerepel, hogy a kormány az ellenőrzések lefolytatására, illetve a jogkövetkezmények alkalmazására kereskedelmi hatóságként a rendőrséget is kijelöli. Az új szabályokkal kapcsolatban meghatározták a büntetési tételeket is. Ennek alapján első körben figyelmeztetik az érintettet. Ezt követően száz ezer forinttól, egy millió forintig terjedő büntetést szabhatnak ki. Végül az egységet egy napra, legfeljebb pedig egy éves időtartamra ideiglenesen be is zárhatják. A rendeletmódosítás kiterjed, a zenés, táncos rendezvények helyszíneire is, amelyeken szintén kötelező a maszkviselés. Amennyiben ételt, és italt is felszolgálnak, úgy ezek elfogyasztása alatt a résztvevőknek természetesen nem kell a védelmi eszközt viselniük.


803_0_t 803_1_t 803_2_t 803_3_t
803_4_t 803_5_t 803_6_t
Vissza