Ingyenes vakcina2020. november 2. (hétfő) 19:00 - Egészségnews/9802_0_300.jpgSokan adatják be az influenza elleni oltást. A szakemberek tapasztalatai szerint főként az idősebb generáció dönt a vakcina mellett, ám szemben a korábbi évekkel most a fiatalabbak is aktívabbak. A koronavírusra való tekintettel idén minden 12 év feletti állampolgárnak ingyenesen biztosítják az oltóanyagot.

Már javában tart az influenzaszezon, és a koronavírus idején még kiemeltebb figyelmet kell szentelni a megfelelő védelem kialakítására. Erre az oltás beadatása a legjobb megoldás, mely idén ingyenesen elérhető a kormány döntése értelmében. A szakemberek tapasztalata szerint ebben az esztendőben a fiatalabbak is aktívabbak.

„Hála a jó istennek bőven van influenza elleni védőoltás. Most, ebben az évben a kormányrendeletnek megfelelően a 12 év kor felettieknek ajánlatos és ingyenes. Nálam mind a két rendelőmbe bejönnek és igénybe veszik. Elsősorban az 50 év felettiek, illetve krónikus betegek: asztmások, szívbetegek és cukorbetegek” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A szakember hozzátette, hogy kiemelten fontos megvárni a vakcina beadatásával azt, amikor a páciensnek nincsenek tünetei, vagyis nem beteg, hiszen gyakorlatilag egy gyengített vírus adnak be, amely hozzájárul a védettség kialakulásához.

„Nem szoktam máskor beadatni. Most azért adatom be, mert van ez a Covid19-es vírus, és a kardiológusom mondta, hogy okvetlenül adassam be. Nagy rizikótényező ez az egész” - nyilatkozta Tóth Andrásné.

Korábban rádióinterjúban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy további 360 ezer influenza elleni vakcina lesz elérhető a már meglévő 1,4 millió oltóanyagon felül. A már most rendelkezésre álló adag egyébként kétszer akkora mennyiség, mint ami a korábbi évekre jellemző volt. A szakemberek továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy használják ki a lehetőséget.

Vissza