Várják a jelentkezőket (képgalériával)2020. október 28. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9785_0_300.jpgVéradást tartottak ma a Civil Házban. A minden hónap utolsó szerdáján szokásos alkalmat ismét ingyenes hallásvizsgálattal egészítették ki. A véradás lebonyolításában részt vettek önkéntesek is, akik a Magyar Vöröskereszt ózdi tagjainak munkáját segítik. A szervezet egyébként folyamatosan várja azokat is, akik ilyen módon tennének jót.

A megszokott helyszínen várták ma az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársai azokat, akik úgy gondolták, hogy vérükkel segítenek másokon. A donorok között volt, aki rendszeresen részt vesz ezeken az alkalmakon, de olyan is akadt, aki hosszú kihagyás után ült újra a véradók számára fenntartott székbe.

„Rendszeresen szoktam vért, illetve plazmát is adni, szerintem nagyon fontos mind a kettő. Tényleg igaz, hogy adj vért, és ments meg három életet. Nagyon nagy szükség van ezekre. Most nem is terveztem, hogy jövök vért adni, viszont erre jártam, láttam, hogy véradás van, és azzal a lendülettel jöttem is befelé” - nyilatkozta Csipkés Laura, véradó.

„A lányomtól hallottam, hogy van egy ilyen lehetőség a véradásra, és sajnos ebben a járványhelyzetben úgy gondolom, hogy ha még tudok hasznosat tenni, akkor megteszem az embertársaimért. Régen is voltam véradó, de a munkahelyem nem úgy alakult, úgyhogy nem értem úgy rá jönni, de most meg tudom tenni” - fogalmazott Perge János, véradó.

A Magyar Vöröskereszt ózdi munkatársait most is segítették önkéntesek. A program keretein belül életkortól függetlenül folyamatosan várják olyanok jelentkezését, akik szeretnének jót tenni.

„Nagyon jól jön a segítségük, nagyon jó a társaság. Sokat segítenek az adománygyűjtésben, a ruhaosztásban. A fiataloknak, iskolásoknak a közösségi szolgálatban ezt jóváírjuk, megkapják tőlünk a pecsétet. Nagyon jó a társaság, nagyon segítőkészek, és ők is látják ebben a jót, hogy adni jó, és segíteni jó” - nyilatkozta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezet Ózd területi munkatársa.

Hozzávetőleg harminc önkéntes segít be az ózdiaknak, ebből mintegy tízen aktívan tevékenykednek a vöröskeresztnél. Bátkai Bianka például már másfél éve vesz rész a munkában.

„Az osztályfőnököm mondta, hogy lehet menni közösségi szolgálatra. A Tesco-ban volt adománygyűjtés, és jó volt a csapat, kedvesek voltak, és ott maradtam. Ahogy belekeveredtem, azóta itt vagyok. Aztán anyát is bevontam, apukám most már rendszeres véradó, folyamatosan jön. De főleg a közösség miatt maradtam” - hangsúlyozta Bátkai Bianka, önkéntes.

A véradást most is ingyenes hallásvizsgálat egészítette ki. A Civil Ház emeleti termében egy audiológus várta azokat, akik tesztelni szerették volna hallásukat. A szűrésen kiderült, hogy milyen a jelentkezők beszédértése, valamint az illetőt érte-e zajártalom.


785_0_t 785_1_t 785_2_t 785_3_t
785_4_t 785_5_t
Vissza