Új időszámítás2020. október 22. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9775_0_300.jpgMost vasárnap kell átállítani az órákat. Eszerint október 25-én hajnali 3-ról 2 órára kell visszaállítani az eszközöket. A téli időszámítás egészen 2021. március 28-áig tart majd. Az Európai Parlament döntése értelmében 2022-től nem lesz több óraátállítás, azonban abban a kérdésben, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretnék-e állandósítani, még nem döntöttek.

Az óraátállítást hazánkban először 1954 és 1957 közt elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták. Ezt követően pedig 1980-ban vezették be újra, energiamegtakarítási céllal. Az órákat most vasárnap, azaz október 25-én kell visszaállítani hajnali 3-ról 2 órára. Megkérdeztünk járókelőket, hogy mit gondolnak magáról az óraátállításról.

„Nekem az a véleményem, hogy maradhatna minden a régibe, mint ahogy eredetileg volt. Nekem az a legjobb” - mondta Pucsok András.

„Szerintem ez a mostani átállítás lenne a rendes. Szerintem ez nagyon megbolygatja a szervezetet idősnek és fiatalnak egyaránt” - nyilatkozta Kéméndi Emese.

Az óraátállítás eltörlésének ügyét néhány éve az Európai Parlament is tárgyalni kezdte. Ez odáig jutott, hogy tavaly év elején a strasbourgi plenáris ülésen eldöntötték, hogy utoljára 2021-ben állítjuk majd át az órákat. Arról azonban, hogy a nyári vagy a téli időszámítás maradjon véglegesen a tagállamoknak kell majd eldönteniük. Ezek az egyeztetések azonban a járvány miatt kissé háttérbe szorultak. Erről is megkérdeztük az embereket, hogy melyiket tartanák jobbnak.

„Ki kellene próbálni először, hogy melyik a jobb. Tulajdonképpen ha ez marad, vagy ha az lesz, nem tudom melyik lenne a jobb” - fogalmazott Kardosné Márta.

„Nyáron nagyon jó, de télen viszont nem volna jó ha így maradna, mert akkor a gyerekeknek korán reggel sötét lenne. Amikor már bent lennének az iskolában, akkor is sötét lenne. Ezért nem jó” - emelte ki Kistörő Istvánné.

Az óraátállítás eltörlését egyébként azért hozták napirendre, mivel amellett, hogy csak elenyésző az energiamegtakarítás, sokakat megvisel. Egyes kutatók véleménye szerint ez a felelős többek között a szívrohamok és a közlekedési balesetek számának növekedéséért is. Más szakemberek szerint pedig bizonyos káros hatásait ki lehet küszöbölni, ha időben elkezdjük magunkat hozzászoktatni az új rendszerhez. A téli időszámítás egyébként egészen jövő év március 28-áig tart majd.

Vissza